Indijski i pakistanski ribari često su zatočeni zbog ilegalnog ribolova, jer je morska granica na nekim mjestima slabo označena, a mnogi brodovi nemaju tehnologiju koja bi im omogućila da odrede svoje točne pozicije.

Ribari često čame u zatvoru, čak i odslužujući kazne, jer loše diplomatske veze između dva susjeda znače da zahtjevi za njihovo oslobađanje znaju zapeti u birokratskim labirintima dvije zemlje.

Prvi korak u rješavanju “ribarske krize” učinio je Pakistan najavljujući oslobađanje tokom ovog i narednog mjeseca još jedne grupe indijskih ribara.

Pakistanske vlasti oslobodile su u petak 200 ribara, čime je ukupan broj ribara iz susjedne zemlje, koji su pušteni u otprilike tri sedmice, popeo na oko 400.

Pakistan je odlučio osloboditi indijske ribare kao gestu dobre volje.

"Pakistan danas oslobađa 200 indijskih ribara i 3 civilna zatvorenika", napisao je ministar vanjskih poslova Bilaval Bhuto Zardari. Također je spomenuo da je 12. maja 198 indijskih ribara vraćeno u domovinu.

"To je u skladu s pakistanskom politikom da se ne politiziraju humanitarna pitanja. Suosjećanje mora imati prednost nad politikom", istaknuo je.

Istaknuo je da nadam da će Indija poduzeti slične humanitarne geste i osloboditi pakistanske civile i ribare, ne otkrivajući broj pakistanskih ribara koji su u indijskim zatvorima.