Najmanje 126 ljudi uhapšeno je u Londonu zbog “izraženog nasilja”, navodi londonska policija. Predstavnik policije nazvao je “ekstremno nasilje” desničarskih demonstranata prema policiji “duboko zabrinjavajućim”. On je također rekao da su grupe krajnje desničarskih demonstranata zaustavljene i pretražene, pri čemu je pronađeno oružje uključujući noževe, pendreke i palice te drogu.

“Stigli su rano, navodeći da su tu da štite spomenike, ali neki su već bili pijani, agresivni i očito su tražili sukob. Ova grupa su uglavnom bili fudbalski huligani iz cijele Velike Britanije i proveli su većinu dana napadajući ili prijeteći policajcima koji su ih pokušavali spriječiti da se suprotstave glavnom maršu”, rekao je pomoćnik komesara londonske policije.

Govoreći o maršu Palestinske kampanje solidarnosti (PSC), Twist je rekao da oni nisu pokazali vrstu fizičkog nasilja koju su izveli desničarski demonstranti.

Policija je privela i približno 150 propalestinskih demonstranata. Grupa koja se odvojila od glavnog marša ispaljivala je vatromet a mnogi od njih nosili maske preko lice. Do hapšenje je došlo nakon što je raketa ispaljena u vatrometu pogodila policajca u lice.

Tokom subotnjih događaja povrijeđeno je devet policajaca. Dvojici policajaca bilo je potrebno bolničko liječenje.

Londonska policija identificirala je niz teških krivičnih dijela u vezi sa zločinima iz mržnje i mogućom podrškom Hamasu tokom protesta.

Britanski premijer Rishi Sunak osudio je “nasilne scene” ekstremno desničarske grupe Engleske odbrambene lige i povezanih grupa te “simpatizera Hamasa”. Svaki kriminal se mora suočiti s punom i brzom snagom zakona, rekao je premijer.

Subotnji skup održan je usred sve veće političke svađe oko sugestije britanske ministarke unutrašnjih poslova Suelle Braverman da je londonska policija bila pristrana u postupanju s propalestinskim protestima i njenog označavanja protesta kao “marševa mržnje”.

Demonstranti su velikom većinom mirno marširali gradom, sastali su se u londonskom Hyde Parku i otišli do američke ambasade. Met policija je izvijestila da nije bilo problema sa samim protestom, rekavši da se držao propisane rute. Rutu za subotnji marš, koji se poklopio s Danom primirja, namjerno su iscrtali organizatori protesta kako bi izbjegli ratne spomenike u Londonu.

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan okrivio je za krajnje desničarsko nasilje jezik ministra unutrašnjih poslova. Lider Škotske Humza Yousaf pozvao je ministarku unutrašnjih poslova da podnese ostavku, rekavši da je “ohrabrila” krajnju desnicu.