Pedeset godina nakon njegove smrti, grad u kojem je Picasso proveo svoje tinejdžerske godine sada nudi vitalni uvid u njegov život i rad.

Pablo Ruiz Picasso rođen je u Málagi i proveo je većinu svog života u Francuskoj, no nedvojbeno je u Barceloni započela njegova evolucija kao najslavnijeg umjetnika 20. stoljeća.

Porodica se preselila u Barcelonu 1895. kada je Picasso imao 13 godina i tamo je živio i školovao devet godina prije nego što je otišao u Pariz 1904. godine.

Picassov prvi dom u gradu bio je u Porxos d’en Xifré, velikom bloku u blizini luke u kojem se nalazi i restoran 7 Portes. Zgrada se nalazi preko puta La Llotje, stare zgrade berze u kojoj se nalazila Škola likovnih umjetnosti koju je umjetnik pohađao od svoje 13. godine.

Velik dio onoga što je moderna Barcelona u to je vrijeme još bio u izgradnji, a Picasso je većinu svog života proveo u Ciutat Velli, starom gradu.

Postoji nekoliko ranih radova koji prikazuju lokacije unutar La Llotje, među njima Moll dels Pescadors, bazilika Santa Maria del Mar, plaža Barceloneta i dom u Carrer de la Mercè, gdje se porodica preselila 1896. godine.

Picassov prvi studio sada je restoran i hotel u Carrer de la Plata, a Sala Parés u uskoj ulici Carrer de Petritxol, gdje je Picasso izlagao 1901., još uvijek radi. Tada, kao i danas, ulica je bila poznata po čokoladi i kolačima: Picasso i drugi umjetnici redovno bi iskočili po zalihe. Petritxol Xocoa je dobro mjesto da ih isprobate. U blizini je Carrer d’Avinyó, gdje je bio bordel (na broju 44), koji bi mogao biti inspiracija za Picassovo rano kubističko djelo Les Demoiselles d’Avignon. Umjetnikov biograf, Josep Palau i Fabre, jedan je od onih koji tvrde da se naslov odnosi na ulicu Barcelone, a ne na francuski grad. Picasso je odbacio teoriju, a zatim je potaknuo dvosmislenost rekavši: "Ne smijete uvijek vjerovati onome što kažem."

Takva mjesta mogu se istražiti zahvaljujući novoj knjizi, Picasso-Barcelona: Kartografija (Editorial Tenov SL), iz koje ljubitelji mogu ponovno pratiti umjetnikove korake po gradu i posjetiti njegova omiljena mjesta. Napisao ju je Claustre Rafart i Planas, bivši kustos u Museu Picasso u Barceloni. Prekrasno ilustrirana knjiga nudi viziju Barcelone kakva je tada bila.

Njegovih osam poglavlja ima kartu koja prikazuje lokacije spomenute u tekstu, s oznakom koja pokazuje postoje li još uvijek jesu li otvorene za posjetitelje.

Možda je Picassovo najpoznatije okupljalište bio Els Quatre Gats, elegantni bar koji je dizajnirao katalonski modernistički arhitekt Josep Puig i Cadafalch, a naručili su ga umjetnici Ramon Casas i Santiago Rusiñol. Inspiriran je pariškim barom Le Chat Noir i nastojao je donijeti boemski duh francuske prijestolnice u Barcelonu. Katalonski izraz quatre gats (četiri mačke) znači "rijetko ko".

Mnogo je mjesta na La Rambli povezanih s Picassom, među njima je fontana Canaletes koju je skicirao po sjećanju 1968., pozorište i opera Liceu, gdje je 1917. nastupio ruski balet. Plesači su odsjeli u hotelu Ranzini na La Rambli, koju je Picasso često posjećivao jer je bio zaluđen Olgom Khokhlovom, plesačicom koju je kasnije oženio, unatoč tome što ju je Picassova majka upozoravala na to govoreći: “Ne vjerujem da bi ijedna žena bila sretna s mojim sinom.”

Izvan starog grada, Picasso je također posjećivao pozorište na Avinguda Paral·lel i arene za borbu s bikovima Las Arenas i La Monumental. Borbe s bikovima su zabranjene u Kataloniji, a Las Arenas je sada trgovački centar, dok se La Monumental, gdje su Rolling Stonesi nastupali 1976., više ne koristi.

Godine 1970. Picasso je gradu poklonio stotine svojih djela, uključujući 236 ulja na platnu: oni čine osnovu zbirke Museu Picasso.

Izvor: The Guardian