Jedan je dan trebao kosovskim vlastima da slože kockice i otkriju ko su srpski teroristi koji su u nedjelju upali na teritoriju Kosova, ubili jednog kosovskog policajca i onda potražili sklonište u pravoslavnom manastiru Banjska. Zvaničnici Vlade u Prištini objavili su dokaze, među kojima su i videozapisi načinjeni dronom, da je grupu terorista predvodio lokalni srpski političar Milan Radoičić, blizak Aleksandru Vučiću, koji je nakon napada u kojem je ranjen pobjegao u Srbiju.

Kosovski ministar unutarnjih poslova Xhelal Svecla 26. septembra je objavio video na društvenim mrežama za koji je rekao da jasno prikazuje Milana Radoičića, odbjeglog potpredsjednika Srpske liste, tokom napada i tokom skrivanja u manastiru. Srpska lista je glavna stranka koja predstavlja srpsku manjinu na Kosovu.

Radoičića već odavno traže kosovske vlasti, između ostalog, i zbog optužnice u kojoj je navedeno da je bio vođa kriminalne grupe koja je planirala ubistvo umjerenog političara kosovskih Srba Olivera Ivanovića. Sjedinjene Američke Države Radoičića su 2021. stavile na „crnu listu“ zbog kriminala.

Dan nakon objave snimka dronom, ministar unutarnjih poslova Kosova Xhelal Svecla, je objavio:  'Jučer smo preko snimke svjedočili prisustvu glavnog zločinca i vođe terorističke akcije Milana Radojčića. U međuvremenu je potvrđeno da je jedan od ubijenih Bojan Mijailović, tjelohranitelj srpskog šefa BIA-e (Bezbednosno-informativne agencije) Aleksandra Vulina, koji ga je čuvao tokom posjete Republici Kosovo 2013. godine, objavio je Svecla na Facebooku.

'Država Srbija je vodeća ruka uključena u ovaj teroristički napad usmjeren na destabilizaciju Republike Kosovo. Za to već postoji formalna i strukturna veza između umiješanosti Aleksandra Vučića u napad 24. rujna u Banjskoj. Milan Radojčić, potpredsjednik Srpske liste i tjelohranitelj Aleksandra Vulina, šefa BIA-e, obojica su sankcionirani i na američkoj crnoj listi. Ovo su ujedno i dvoje najbližih ljudi srbijanskom predsjedniku', dodao je Svecla.

Treba podsjetiti da je nešto ranije ove godine ministar Svecla najavio hapšenje Miluna Milenkovića zbog, kako se tvrdi, organiziranja nasilnih protesta na sjeveru Kosova krajem maja ove godine. Milenković je navodni vođa grupe Civilna zaštita, koju su kosovske vlasti proglasile terorističkom organizacijom, a njenu prisutnost na Kosovu nazvali „ozbiljnom i direktnom prijetnjom ustavnom poretku i sigurnosti Kosova“.

Grupa je bila organizirana, dobro naoružana i obučena. Nakon napada, stručnjaci su ukazali na sličnost s ruskim plaćenicima u Ukrajini i Africi i nazvali ih imitacijom Wagnera. Kako prenose mediji, kosovski analitičari tvrde da je grupa bila „obučena, pripremljena i da je dobila prilično skupe resurse da bi mogla djelovati“ te da je praktično „nemoguće“ da srbijanske vlasti nisu bile svjesne njihovih aktivnosti. Ono što tek treba saznati jeste da li je Srbija bila direktno uključena u ovu akciju i ovu paravojnu formaciju.

Ako je vjerovati kosovskim vlastima, njihov dolazak i terorističku akciju Beograd je direktno pomogao.