Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas će, između ostalog, razmatrati izvještaj o zaduženju Federacije Bosne i Hercegovine po osnovu emisije trezorskih zapisa na dan 12.12.2023. Naime, tog dana je održana aukcija trezorskih zapisa na Sarajevskoj berzi i tada se Federacije BiH zadužila za 40 miliona maraka. No, to je prilika da istražimo za koliko miliona je dug veći u mandatu Nermina Nikšića samo po osnovu zaduživanja na Sarajevskoj berzi.

U 2022. godini i prvom kvartalu 2023. godine dok je Federaciju BiH vodila bivša vlada sa Fadilom Novalićem na čelu, zaduženja na berzi emisijom trezorskih zapisa bila su vrlo rijetka, ponekad dugoročni vrijednosni papiri-obaveznice, ali kratkoročni, vrlo rijetko.

Vladi nametnutog nam premijera trebalo je tek nekoliko dana na vlasti da se počne bjesomučno zaduživati na berzi emisijom trezorskih zapisa. Već 25. aprila Vlada je na berzi emitovala trezorske zapise u vrijednosti 40 miliona maraka. Do kraja drugog tromjesečja Vlada je tokom nekoliko aukcija na berzi emitovala vrijednosne papire u iznosu 150 miliona maraka.

U drugom tromjesečju prošle godine Vlada je nastavila raditi ono što najbolje zna – zaduživati se na berzi. Dug je narastao za još 80 miliona maraka. U posljednjem tromjesečju prošle godine Vlada je „oborila rekord“ tromjeseča prve godine svog mandata zaduživanjem na berzi za dodatnih 160 miliona maraka.

Ukupno je tokom prošle godine, za samo devet mjeseci, Vlada FBiH na berzi zadužila entitet za 390 miliona maraka, podaci su Ministarstva finansija Federacije BiH.