Jedinstven primjer međusobne saradnje lokalnih vlasti i privrednika s ciljem pomoći unesrećenim u zemljotresima koji su 6. februara pogodili dijelove Republike Türkiye dolazi iz Kalesije, gdje su se načelnik, vijećnici Općinskog vijeća, vlasnici firmi, radnici i građani udružili kako bi napravili što više montažnih kontejnera za privremeno stanovanje ljudi, kojima su u zemljotresima srušeni domovi.

Neposredno nakon razornih zemljotresa, građani i privrednici su se samoinicijativno počeli javljati u Općinu Kalesija s pitanjem kako mogu pomoći, a na raspolaganje su stavili svoje materijalne i ljudske resurse. I dok se u vezi s brojnim pitanjima vladajuće stranke i opozicija ne slažu, zbog čega se ponekad opstruiraju i propadaju izvrsne ideje, u vezi s pitanjem pomoći građanima Republike Türkiye nije bilo dvojbe – svi su se odmah izjasnili da žele i da trebaju hitno pomoći.

Od ideje šta bi mogli proizvoditi, do usaglašavanja, prikupljanja sredstava, projektiranja, izrade i montaže prototipa kontejnera prema kojem se grade i svi naredni prošlo je manje od sedmicu, tačnije šest dana.

Humanitarna akcija realizira se tako što se od donacijama prikupljenih finansijskih sredstava kupuje materijal za izradu kontejnera, dok poslodavci i zaposlenici iz više firmi svoj doprinos daju tako što će bez naknade učestvovati u njihovoj izradi, transportu i montaži.

„Kuća prijateljstva“, kako su ovi stambeni kontejneri nazvani, uskoro će biti novi dom za određen broj porodica koje su izgubile krov nad glavom.

„U saradnji s Crvenim križom otvoren je podračun za prikupljanje sredstava za nabavku materijala za izgradnju kontejnera. Više od 60.000 KM potrebno je za nabavku materijala, a privatnici su odlučili da ustupe svoju radnu snagu kako bi se izvršila izrada i montaža kontejnera. Inače, općinski vijećnici su se odrekli paušala u vrijednosti od 650 KM i dnevnice za jednu sjednicu Vijeća koja iznosi 100 KM. Na osnovu toga prikupljeno je oko 17.000 KM“, rekao je Ramo Abidović, glasnogovornik Općine Kalesija.

Mujo Mujkić, općinski vijećnik i koordinator grupe za izradu kontejnera, navodi da su stambeni kontejneri napravljeni kako bi se iskazala solidarnost i kako bi se građanima bratske zemlje pomoglo u onom omjeru u kojem su to vlasti, poslodavci i građani Kalesije u mogućnosti.

„Vrlo brzo napravili smo prvi primjerak. Kontejner se može ukomponirati, odnosno možemo vezati više jedinica jednu za drugu po dužini ili po širini. Materijal za jedan kontejner košta oko 2.200 KM, dok je izrada besplatna. Mislim da akcija ide dalje i da ćemo uspjeti. Hvala svima koji učestvuju u ovoj humanoj akciji. Inače, naši privrednici su već na području Hataya, gdje su svojim kamionima odvezli humanitarnu pomoć“, naveo je Mujkić.

Do ove situacije u Kalesiji se nisu proizvodili kontejneri u kojima bi mogli boraviti ljudi, a na pitanje šta ih je ponukalo da krenu u serijsku proizvodnju upravo ovih objekata, Mujkić je odgovorio: “Republika Türkiye je jaka zemlja i ona može prehraniti svoje stanovnike u ovim udarnim danima nakon nesreće, ali bi problem mogao biti njihov smještaj. Nemamo tehnologiju za proizvodnju šatora, ali kontejnere možemo praviti i mislim da su veoma kvalitetni.“

Sulejman Agić, mašinski inženjer, učestvovao je u projektiranju kontejnera, čije su dimenzije tri metra dužine s dva metra i četrdeset centimetara širine te dva metra i dvadeset centimetara visine.

„Sastoji se od nekoliko modula, od kojih se kod nas spreme podni i krovni modul, u kojem je i odvod vode, i oni se takvi voze na odredište, a treći modul se radi na licu mjesta, gdje se postavljaju profilirani vanjski nosači i unutra se ubacuju sendvič-paneli, tako da dobijemo cjelinu, odnosno gotov kontejner. Imaju priključci za električnu energiju i grijanje. Vrijeme montaže tog kontejnera je oko sat i po, s ugrađivanjem vrata i prozora“, pojašnjava Agić.

U jednoj jedinici moguće je smjestiti dva kreveta na sprat, odnosno predviđeno je da u njemu borave najviše četiri osobe. Za višečlane porodice moguće je izvršiti spajanje kontejnera.

„Poželjne dimenzije jedinice za ovakvu svrhu korištenja jeste šest metara s dva metra i četrdeset centimetara, ali naša izvedba, ako bismo pravili takve, zahtijevala bi deblje profile i jače cijevi, što znači da bi taj proizvod bio trideset posto skuplji. Mi smo se odlučili za manje dimenzije, kako bismo napravili više jedinica i samim time više porodica bi ih moglo koristiti, a inače, oni se mogu spajati pa bi njihovim spajanjem dobili tu poželjnu dimenziju od šest metara dužine po dosta nižoj cijeni. Osim toga, tu se pojavljuje i pitanje transporta, jer je širina tovarnog prostora dva metra i četrdeset centimetara pa je napravljen tako da se u jednom transportu može prevući trideset kontejnera na jednom šleperu“, navodi Agić.

Iz Općine Kalesija ističu da i dalje stoje na raspolaganju za pomoć građanima Republike Türkiye.

„Stavljamo se u situaciju kako je našim građanima bilo u periodu Agresije na Bosnu i Hercegovinu u periodu od 1992. do 1995. godine, kada je svaka pomoć bila dobrodošla. Drago nam je da iz Kalesije kreće kontingent stambenih kontejnera, a nacrte ćemo ustupiti svim privatnim i fizičkim licima koji planiraju da ih rade, ali isključivo u humanitarne svrhe. Kontaktirali smo Ambasadu Republike Türkiye u Sarajevu i očekujemo da nam jave u koja je područja prioritetno da se odvezu ovi kontejneri za smještaj“, zaključio je Abidović.