Njemački trgovački lanac Lidl počeo je izgradnju svog prodajnog objekta u općini Vogošća, u naselju Hotonj. Lokacija na kojoj se gradi novi Lidlov objekat nalazi se preko puta fabrike Farmavita, sa desne strane magistralne ceste iz smjera Sarajeva, poslije benzinske pumpe AME, a prije samouslužne autopraonice.

Kako je Stav saznao, u toku su radovi na pripremi podloge za gradnju, odnosno navlačenje tampona kako bi se budući objekat podigao do nivoa magistralne ceste. Prethodno su izmještene instalacije, te uređena komunalna infrastruktura.

Ranije su mediji objavili da je Lidl planirao izgradnju prodajnog objekta u Halilovićima, na lokaciji Energoinvestove tvornice dalekovoda. I ta lokacija je raščišćena, ali zasada nema znakova aktivnosti na toj parceli, a iz ove kompanije nikada nije potvrđeno niti demantovano da se tu gradi prodajni objekat.

Ono što se za sada pouzdano zna jeste da Lidl prvi svoj prodajni objekat gradi u Bijeljini, a distrubutivni centar u Kiseljaku, u poslovnoj zoni Azapovići.

Lidl je u nekoliko navrata povećavao kapital upisan u sudskom registru, na kraju prošle godine kapital je iznosio 186 miliona maraka, što je jasan znak da kompanija planira velike investicije. Ali kada će biti izgrašeni i otvoreni objekti u Sarajevu, niko pouzdano ne zna, ali sigurno ne u narednih najmanje godinu dana.

Lidl BiH već uveliko radi na regrutaciji osoblja, te edukaciji srednjeg i nižeg menadžmenta, koja se obavlja u Lidl poslovnicama u inostranstvu.