Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odlučila je stati ukraj ratnim profiterima, onima koji su zbog rata u Ukrajini i visokih cijena energije odlučili bogatiti se podižući cijene peleta i ogrjevnog drveta preko svake razumne mjere.

Jer kako drugačije nazvati nekoga nego profiterom ako cijenu tone peleta za kratko vrijeme s 300 maraka podigne na više od 600?! Osim što su podigli cijene, nisu htjeli ni prodavati proizvode na domaćem tržištu nego su ih čuvali za izvoz kako bi ih još skuplje prodali.

Nakon što je usvojena privremena odluka o zabrani izvoza peleta i ogrjevnog drveta, trgovci ovom robom su objavili da su snizili cijenu – 50 maraka po toni. Tona peleta je “samo” 590 maraka, dok je cijena drva spala sa 148 na 138 maraka.

Kako zabrana izvoza ne daje željene rezultate, predstavnici Vlade i Federalne uprave za inspekcijske poslove na sastanku a predstavnicima proizvođača i trgovaca peleta i drveta jasno su ima poručili da, ukoliko ne snize cijenu na razuman nivo, suočit će se s još oštrijim mjerama.

Vlada je “preporučila” proizvođačima i trgovcima cijenu za koju u ovom momentu smatra da je realna, a to je 400-450 maraka za tonu peleta, te od 100 do 120 maraka za kubni metar iscijepanog ogrjevnog drveta.

“Ako izostane volja adresiranih poslovnih subjekata iz ove oblasti, Vladi FBiH bit će predloženo da u skladu sa zakonom i nadležnošću poduzme i inicira mjere zaštite ekonomskih i potrošačkih interesa građana, ne isključujući i najrestriktivnije zakonske mjere”, poručeno im je.