Američki senator Charles Grassley početkom decembra pisao je američkom državnom sekretaru Antonyju Blinkenu, pozivajući na korištenje svih alata koji su mu na raspolaganju, uključujući diplomatiju i sankcije, kako bi se spriječilo pogoršanje situacije u Bosni i Hercegovini.

"Kao što znate, Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i čelnik entiteta Republika Srpska unutar BiH, prijeti otcjepljenjem. Pozivam Vašu administraciju da razmotri sve alate koji su joj na raspolaganju, uključujući diplomatiju i sankcije, kako bi spriječilo pogoršanje situacije u BiH", stoji u pismu koje je ovaj senator uputio Blinkenu.

Akcija senatora Grassleyja uslijedila je nakon što se sastao s ministricom vanjskih poslova naše države Biserom Turković, koja ga je izvijestila o tekućim političkim zbivanjima u BiH.

U međuvremenu, senator Charles Grassley dobio je i odgovor iz State Departmenta u kojem mu se zahvaljuju na pismu uz napomenu da ostaju čvrsto opredijeljeni za suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Također, istakli su da dijele zabrinutost sa senatorom Grassleyjem u vezi s trenutnom situacijom u našoj državi te da su u stalnom kontaktu s bh. političkim liderima, ali i partnerima u regionu, kako bi došlo do deeskalacije situacije i promjene kursa.

"Specijalni izaslanik državnog sekretara SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar i specijalni savjetnik državnog sekretara SAD-a Derek Chollet u posljednje vrijeme u nekoliko navrata posjetili su Sarajevo kako bi naglasili naše poruke. Savjetnik Derek Chollet uručio je pismo državnog sekretara SAD-a Antonyja Blinkena Predsjedništvu BiH podvlačeći važnost deeskalacije i suzdržavanja od zapaljujuće retorike, ali i potrebe da vlasti vrate fokus na prioritetne reformske procese koji uključuju efikasniju borbu protiv korupcije, unapređenje demokratskih standarda, poboljšanje ekonomske slike za građane te ubrzanje procesa integracija BiH u Evropsku uniju. Također, savjetnik Derek Chollet sastao se i s političkim i vjerskim liderima u BiH, ali i predstavnicima nevladinog sektora. Nastavljamo komunicirati s našim međunarodnim partnerima, uključujući institucije EU i predstavnike njenih članica, NATO savez i susjedne države BiH, s ciljem podrške prioritetima BiH", stoji u odgovoru iz State Departmenta.

Isto tako, u ovom odgovoru stoji kako su prijetnje po mir, regionalnu stabilnost i Dejtonski mirovni sporazum, koje dolaze od pojedinih političkih zvaničnika u BiH, neprihvatljive. Na kraju se State Department zahvaljuje senatoru Charlesu Grassleyju na pismu i kontinuiranoj podršci održavanja stabilnosti na teritoriji Zapadnog Balkana.