Broj vrtača, ili okruglastih udubljenja, koje nastaju od krečnjaka koji se vremenom otapa pod zemljom i urušavanjem tla, povećava se svake godine na području turske provincije Konya.

Direktor Centra za istraživanje i primjenu Tehničkog univerziteta Konya prof. dr. Fetullah Arik izjavio je da posljednjih godina provode istraživanja o vrtačama koje nastaju na području Konye.

"Postoji 600 vrtača dubljih od jednog metra. U ovoj regiji smo ove godine zabilježili više od 20 vrtača. Tempo formiranja vrtača je vidljivo u porastu. Prije 20 godina bila je jedna-dvije godišnje, a sada imamo 20 do 25 vrtača. U nekim godinama bude i tridesetak vrtača", kazao je Arik.

Dodao je da se formiranje vrtača može nastaviti i do kraja godine, prvenstveno zbog poljoprivrednog navodnjavanja.

- Vrtače u prošlosti -

Pojasnio je da su se u prošlosti vrtače uglavnom formirale u karbonatnim stijenama.

"Tamo se mogu formirati veoma velike rupe bez ikakvih naznaka do samog trenutka urušavanja. Većina rupa koje se formiraju sada se javljaju u ne tako starim predjelima", pojašnjava Arik.

Kako je kazao, prečnik i udubljenja u prošlosti su bili veći, napominjući da je prečnik na pojedinim mjestima bio između 450-500 metara i jedan kilometar, a dubina 140 do 150 metara.

"Prečnik većine vrtača nastalih posljednjih godina je 50-60 metara, a dubina 15-20 metara. Rupe koje su se formirale u stijenama u prošlosti bile su dosta veće. Ove sada su nešto manje, ali ne tako male. Dovoljno velike da progutaju prosječnu kuću", rekao je stručnjak.

- Procjene za budućnost -

Arik je kazao da je prečnik vrtača formiranih na polju u Karapinaru prošle godine bio oko 35 metara.

"Prečnik vrtača formiranih ove godine uglavnom je bio oko 20-25 metara. Teško je predvidjeti da li će se to smanjivati ili povećavati. Odjednom se može pojaviti veća vrtača, zavisno o osnovnoj strukturi tla", istakao je Arik.

Vrtače su ljevkasta, okrugla ili duguljasta udubljenja nastala otapanjem vapnenca i dolomita u tektonski razlomljenim područjima.