Rat u Ukrajini traje već dvije godine. Rješenja za okončanje sukoba skoro da nema jer nijedna od dviju država ne popušta. U Kremlju smatraju da je "Ukrajina Rusija" i da ta država, nezavisna više od trideset godina, treba biti pod kapom Moskve.

Bivši ruski predsjednik i premijer Dmitri Medvedev je prije nekoliko mjeseci predložio podjelu Ukrajine, predstavljajući kartu za podjelu ukrajinske teritorije između Kijeva, Moskve i drugih obližnjih zemalja, poput Mađarske, Rumunije i Poljske. "Teritorija na objema obalama Dnjepra je inherentno dio ruskih historijskih strateških granica", izjavio je Medvedev, dodajući da je "Ukrajina definitivno Rusija".

Na taj bi način, a kako je uvjeravao bivši predsjednik države i predsjednik Vijeća sigurnosti Ruske Federacije, Moskva preuzela istočni i centralni dio Ukrajine. Rumunija i Mađarska male regije na istoku zemlje, a Poljska veći dio istoka. Samo malo područje na karti, Kijevska oblast, pripadalo bi Ukrajini. Također, Ukrajini bi bilo zabranjeno članstvo u bilo kakvom vojnom savezu bez pristanka Rusije.

Medvedev smatra da zemlja treba stalnu kontrolu ruskih vlasti, s obzirom na stalne namjere Ukrajine da se pridruži Evropskoj uniji i NATO-u. Rusija bi stoga uspostavila privremeni parlament.  Medvedev je na svom Telegram kanalu objasnio da se "formula mira temelji na činjenici da ne vidimo želju za pregovorima od strane takozvane bivše Ukrajine", dodao je.  

Medvedev naveo je da mu "formula mira" koju je predložio ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski izaziva "osjećaj gađenja", pa je predstavio mogući ruski scenario za okončanje sukoba, koji podrazumijeva potpunu i bezuslovnu predaju Kijeva.

"Svi savršeno dobro razumiju, uključujući i zapadne lažove, da se čak i u mnogo jednostavnijim situacijama tokom rata, mir može postići ili zajedničkom voljom svih strana na osnovu razumnog kompromisa, ili putem predaje jedne od strana u sukobu. Ukrajina nema volju da pregovara, kako je napomenuo Vladimir Putin. Za njih je realnost `formula mira` provincijskog klovna u zelenim hulahopkama. I ništa drugo", napisao je Medvedev na Telegramu.