Slovačka se pridružila Poljskoj i Mađarskoj u zaustavljanju uvoza žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine u pokušaju da zaštiti lokalne poljoprivrednike od prezasićenosti žitom koji dolazi od njihovog susjeda. Drastičan potez, koji su prošli vikend najavile Poljska i Mađarska, a u ponedjeljak Slovačka, odmah je izazvao kritike iz Brisela, dok je reakcija Kijeva bila u pomirljivijem tonu.

“Važno je naglasiti da je trgovinska politika u isključivoj nadležnosti Evropske unije i da stoga jednostrane akcije nisu prihvatljive”, rekao je glasnogovornik Evropske komisije u saopćenju.

“U takvim izazovnim vremenima, ključno je koordinirati i uskladiti sve odluke unutar Evropske unije", dodaje se u saopćenju.

U međuvremenu, ukrajinsko Ministarstvo agrarne politike i hrane izrazilo je žaljenje zbog odluke Poljske da ograniči izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, ističući svoju spremnost da se pronađe obostrano korisno rješenje.

Jedna od vodećih svjetskih izvoznika pšenice, kukuruza i biljnih ulja, Ukrajina je prije rata isporučivala veliki dio svog žita na međunarodna tržišta, posebno u sjevernu Afriku i Aziju. Nakon što je Rusija napala Ukrajinu, neke od crnomorskih luka u zemlji bile su privremeno blokirane, zbog čega su velike količine (jeftinih) ukrajinskih žitarica ostale u susjednim zemljama kao što su Poljska, Mađarska i Rumunija. Nastala prevelika ponuda dovela je do pada cijena, uzrokujući znatne ekonomske poteškoće za lokalne poljoprivrednike.

Najveći poljoprivredni proizvođači u Evropskoj uniji, posebno Poljska i Rumunija, obično malo ili nimalo uvoze žitarice iz Ukrajine. Prema relevantnim podacima, to se dramatično promijenilo 2022. godine, kada je ukrajinski izvoz žitarica u Rumuniju, Poljsku, Mađarsku i Slovačku porastao sa 24 miliona dolara u 2021. na 2,4 milijarde dolara prošle godine.