U razornom višestrukom napadu na Izrael prošlog vikenda otkriven je raznolik arsenal koji koristi Hamas, a sastoji se od raketa domaće izrade, modificiranih AK-47 i desetljećima starih mitraljeza sovjetske proizvodnje.

Američki CNN proveo je iscrpnu analizu desetina fotografija i videa Hamasovih militanata nastalih tokom iznenadnog napada, otkrivši niz neobičnih i smrtonosnih oružja koja su zaprepastila stručnjake. Ovo polovno, ukradeno i ručno izrađeno oružje identificirano je kao modificirano rusko ili kinesko vatreno oružje, vjerojatno zaostalo u prošlim sukobima, a zatim su ga nabavili pripadnici Hamasa.

Oni su se infiltrirali u Izrael kopnom, morem i zrakom, signalizirajući promjenu u vojnoj strategiji organizacije. Također se navodi mogućnost da je dio oružja isporučio Iran, zemlja koju je američki State Department identificirao kao pružatelja finansijske i logističke podrške Hamasu.

Iako je Hamasov arsenal daleko manje sofisticiran u poređenju sa izraelskim oružanim snagama, koje imaju najsavremeniju opremu koju su osigurale Sjedinjene Države, njiho učinak je bio razoran. Penzionirani major američke vojske Mike Lyons nazvao je ovo oružje "oružjem za masovno uništenje", misleći na prenosne projektile zemlja-zrak korištene u napadu.

Što se tiče mitraljeza, slike koje je analizirao CNN otkrivaju modifikaciju DShK sovjetske proizvodnje, kalibra 50, postavljen na kamion, dopuštajući jednom borcu da njime rukuje, povećavajući njegovu smrtonosnost. Rakete su također odigrale presudnu ulogu u napadu. Grupa je tvrdila da je ispalila 5000 raketa tokom napada, kojim je testiran izraelski sistem protivzračne odbrane, Iron Dome, koji je presreo većinu projektila.

Još jedno oružje Hamasa su dronovi koji se koriste za napade a na izraelske vojnike. Sofisticiranost i koordinacija u korištenju ovih bespilotnih letjelica sugerira podršku države sponzora. Paraglajderi koji su korišteni za infiltraciju u Izrael tokom napada iznenadili su stručnjake, jer su ranjivi i njima je teško manevrirati. Stručnjaci ističu mogućnost da je Hamas dobio obuku i opskrbu od vanjskog sponzora za učinkovito korištenje paraglajdera u sukobu.

Nekoliko stručnjaka koje je CNN konzultirao istaklo je improvizaciju u napadu koji su izveli pripadnici Hamasa. Očito su iskoristili sredstva kojima su raspolagali za izvođenje napada. Slike početka napada otkrivaju korištenje buldožera za rušenje barijere koja dijeli Gazu od Izraela. U nekim videima se mogu vidjeti borci Hamasa kako voze vozila Izraelskih obrambenih snaga (IDF) i izraelsko oružje koje je vjerojatno zarobljeno tokom ranih borbi.