Državni mediji u Srbiji već duže od trideset godina predstavljaju udarnu pesnicu srpskog nacionalizma. Među stalnim zadaćama Radio-televizije Srbije (RTS), glavnog i često najradikalnijeg među njima, bilo je i ostalo, još od kraja osamdesetih, negiranje države Bosne i Hercegovine i demoniziranje Bošnjaka. 

Danas je RTS javio kratko da je u Novom Pazaru otvoren konzulat nepostojeće države Federacije BiH. Dakako da uredništvo i novinari RTS-a znaju da Federacija ne može otvarati konzulate, da ona nema “međunarodni pravni subjektivitet”, znaju i da su predstavnici njihove države bili na otvaranju, znaju sve što o tome treba znati, ali ipak ne mogu prevaliti preko usta da je Bosna i Hercegovina, koju bezuspješno prisvajaju i komadaju dva stoljeća, otvorila danas, 23. augusta 2022. godine, konzulat u Republici Srbiji. 

Međutim, koliko god to izgledalo uvredljivo i dio nekog sistema, u kojem dobri policajac priznaje Bosnu i Hercegovinu, a gomila loših ruši je na sve znane i neznane načine, reakcija RTS-a i nekoliko drugih srbijanskih medija koji su prenijeli ovu nakaradnu vijest, ujedno je i karikaturalni izraz njihove nemoći: Imate naslov u kojem je otvoren konzulat nedržave Federacije BiH i već nakon nekoliko redaka čitate da će konzularne usluge pružati državljanima Bosne i Hercegovine, a ne Federacije BiH i da će oni svoju građansku (čudo nisu rekli nacionalnu) dužnost moći obavljati u prostorijama konzulata.

Danas je srpski nacionalizam doživio još jedan poraz. I to na svom terenu. A prihvaćanje da se konzularne ingerencije protežu baš na Novi Pazar, Tutin, Sjenicu, Novu Varoš, Prijepolje i Priboj – sve redom sandžačke općine s mahom bošnjačkom većinom – dodatna je potvrda tog poraza i možda pokazatelj da srpska politika počinje prihvaćati realnost.