Ured srbijanske vlade za Kosovo saopćio je da su policajci danas oko 11,30 kod "nelegalnog punkta na Bistričkom mostu, na magistralnom putu Kosovska Mitrovica - Leposavić", pucali na automobil u kojem su se nalazila dva Srbina, a jedan od njih je teško ozlijeđen i s prostrijelnom ranom prsa je prebačen u bolnicu.

Direktor Ureda je Petar Petković je u saopćenju istaknuo da su kosovski specijalci pucali samo zato što Srbi "nisu željeli dopustiti da ih bez ikakve osnove i razloga maltretiraju". Rekao je da "Kurtijevi specijalci nemaju što tražiti na sjeveru Kosova", te da na punktu "koji je bespravno i nelegalno podignut svakodnevno maltretiraju srpski narod koji tuda prolazi".

Kosovska policija saopćila je da je njihova postrojba na punktu kod Bistričkog mosta pokušala zaustaviti vozilo u kojem su se nalazila dva srpska mladića, ali su oni to odbili i udarili automobilom u policijsku patrolu, na što su policajci reagirali pucajući, objavio je portal Kossev.

Policija naglašava da su osumnjičeni pobjegli s mjesta incidenta, dok beogradski mediji izvještavaju kako je ranjeni M. D. iz Leposavića, sa sjevera Kosova, primljen u bolnicu u Kraljevu, na jugu Srbije.

Srpska lista (SL), sestrinska stranka Srpske napredne stranke srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, zatražila je danas trenutačno povlačenje svih “Kurtijevih specijalaca” sa sjevera Kosova te uhićenje i kažnjavanje policajaca koji su pucali.

Srpska strana inzistira na ranijem sporazumu da pripadnici specijalnih snaga kosovske policije i oružanih formacija ne mogu boraviti na Srbima većinski naseljenom sjeveru bez posebne saglasnosti lokalnih vlasti, dok Priština drži da na cijelom teritoriju treba štititi kosovske zakone i ustavni poredak.

Krajem prošle sedmice peteročlano izaslanstvo SAD-a i EU-a razgovaralo je na odvojenim sastancima s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem i srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem o mogućim rješenjima u normaliziranju odnosa dviju strana, no obje strane imaju različite poglede na zajedničku diplomatsku inicijativu Washingtona i Bruxellesa.