Predstavnici Republike srpske u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine uputili su pismo američkom Kongresu u kojem su naveli da je Bosna i Hercegovina već dugo utočište radikalnih islamista i da nacionalističke politike najvećih bošnjačkih stranaka potvrđuju namjeru da Bosnom i Hercegovinom vladaju bez Srba i Hrvata, prenosi RTRS.

Oni su u pismu istakli da u Federaciji BiH postoje sela u kojima stanovnici provode šerijatski zakon, kao i da su dijelovi Bosne i Hercegovine naseljeni Bošnjacima i dalje dom brojnim spavačkim ćelijama Al Kaide i ISIL-a koje bi potencijalno mogle biti aktivirane ako i kada stigne naređenje. Pozivaju se savjete za putnike koje je izdao State department u julu 2023. godine u kojem piše da “terorističke grupe i dalje planiraju moguće napade u Bosni i Hercegovini”, te da “teroristi mogu izvršiti napad sa tek nekim ili bez ikakvog prethodnog upozorenja”.

U pismu je naglašeno da zapadne države treba da djeluju u skladu sa svojim bezbjednosnim interesima i poštuju međunarodno pravo tako što će podržati odavno zakasnjelo zatvaranje OHR-a i poštovati decentralizovanu ustavnu strukturu Bosne i Hercegovine.

Pismo su potpisali prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkom doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović, drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić, predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a Sanja Vulić, predsjedavajući Kluba – srpski klub Čedomir Јovanović i predsjedavajući Kluba srpskog naroda Sredoje Nović.

Pismo istog sadržaja upućeno je i poslanicima u Evropskom parlamentu.

U pismu “trojkinih” koalicijskih partnera, između ostalog, piše da je “najveća bošnjačka politička stranka izrazito islamističke orijentacije”, ali optužbe odmah prebacuju i na one bošnjačke političare koji se zalažu za građansku državu.

“Među onima koji pokušavaju da ukinu dejtonski kompromis su političari koji predstavljaju bošnjački narod u BiH, koji često poziraju kao postnacionalistički reformatori koji zagovaraju ono što nazivaju ‘građanskom državom’. Niko ne treba da se zavarava ovim verbalnim lukavstvom. Budući da Bošnjaci čine neznatnu većinu stanovništva u BiH, ‘građanska’ BiH koju ovi političari prizivaju bila bi zemlja kojom bi za Bošnjake vladali Bošnjaci.”

Srpski parlamentarci tvrde da je to nacionalistička politika koju provode najveće bošnjačke stranke – u bošnjačke stranke, da podsjetimo, političari iz Rs-a osim SDA ubrajaju i SDP, i Našu stranku, i NiP –  ta da uz stalna nastojanja Bošnjaka da ostvare prevagu u institucijama vlasti time potvrđuju namjeru ovih stranaka da vladaju Bosnom i Hercegovinom bez Srba i Hrvata.

Bosna i Hercegovina je već dugo utočište radikalnih islamista, naglašavaju parlamentarci iz Rs-a. “Јedan bivši mudžahedin rekao je za Bi-Bi-Si da je BiH ‘kolijevka” modernog džihadističkog pokreta i da je ta titula, nažalost, zaslužena”, stoji u pismu upućenom američkom Kongresu i poslanicima u Evropskom parlamentu.

“Tokom '90-ih, na stotine džihadista, uključujući Osamu bin Ladena i dvojicu otmičara aviona 11. septembra, stigli su tada u BiH kao pomoć bošnjačkoj vojsci u borbi protiv Srba i Hrvata. Bošnjačka vojska uključila je strane džihadiste u odred ‘El mudžahid’, poznat po teroru nad borcima i civilima i serijskim odrubljivanjem glava. Iako je većina stranih džihadista napustila BiH nakon rata, njihovi lokalni sljedbenici su ostali i raspiruju radikalnu islamističku ideologiju širom BiH, uz saglasnost blagonaklonih bošnjačkih zvaničnika iz Sarajeva.

Da je selafijska ideologija našla plodno tlo u BiH pokazuje činjenica da je, procentualno gledano u odnosu na sve ostale evropske zemlje, BiH dala najveći broj građana u redove ISIL-a. Nažalost, ISIL-ove regrute koji su se vratili u BiH sudovi su osudili na minimalne kazne. Kako State department navodi u svom izvještaju o terorizmu za BiH iz 2018. godine, ‘strani teroristički borci često dobijaju kaznu ispod najniže zaprijećene krivičnim zakonom BiH’”, napisali su parlamentarci u svome pismu.

Oni tvrde da su počinioci mnogih najgorih terorističkih napada u proteklih 25 godina povezani s Bosnom i Hercegovinom. Među njima su, tvrde, napadi 1998. godine na ambasade SAD-a u Najrobiju i Dares Salamu, napadi 11. septembra, bombaški napad na voz u Madridu 2004. godine i napadi u Parizu 2015. godine.

“Najveća stranka koja predstavlja većinsku nacionalnu grupu u BiH, Bošnjake, eksplicitno je islamistička u svojoj ideologiji. Njen osnivač, kog stranka izuzetno poštuje, napisao je 1990. godine i kada je stranka osnovana, da ‘islamski pokret treba i može prići preuzimanju vlasti čim je moralno i brojno toliko snažan da može ne samo srušiti postojeću neislamsku, nego i izgraditi novu islamsku vlast’”, pišu parlamentarci reflektirajući se na Islamsku deklaraciju Alije Izetbegovića.

Podsjećaju na riječi francuskog ministra unutrašnjih poslova Geralda Darmanian da je primarni rizik za Evropu i Francusku sunitski islamistički terorizam te na oktobarski izvještaj italijanskih obavještajnih službi koje navodno govore da u Bosni i Hercegovini djeluje do dvadeset islamističkih terorističkih grupa.

Otkrivajući koliko je ovo pismo zapravo inicirano događajima na Bliskom istoku, i koliko se želi iskoristiti bliskost američke i evropske politike s Izraelom, srpski parlamentarci u nastavku su napisali: “Iako se čini da je bezbjednosna situacija stabilna u dijelovima BiH koji su naseljeni Hrvatima i Srbima, nažalost, većina sarajevskih političkih institucija i medijskih kuća nije spremna da se suoči sa ovim problemom, nego radije povlađuje latentnim antisemitskim strujama u bošnjačkom društvu. Kada se sagleda ova realnost, aktuelni rat između Hamasa i Izraela pogoršaće i ovaj raskol u društvu BiH i donijeti novi sloj diplomatskih i bezbjednosnih problema u zemlji. U svjetlu ovih činjenica, neobjašnjivo je da OHR, uz podršku mnogih zapadnih država, pokušava da centralizuje BiH, koncentrišući na taj način svu vlast u rukama Bošnjaka i jačajući islamistički vrh u Evropi.”

Cijelo pismo možete pročitati OVDJE.