Vijest da se najbolja teniserka svijeta Ashleigh Barty u dobi od 25 godina povlači iz profesionalnog tenisa šokirala je svijet sporta. Njezina fizička i psihička iscrpljenost dovela ju je do konačne odluke da odustane od reketa baš kada je bila na vrhuncu svoje karijere.

Poput Barty, u historiji sporta ostala su zapamćena imena još nekoliko sportaša koji su rano napustili takmičenje. Iako je većinu na to natjeralo zdravlje, neke su iznimke to učinile svojom voljom. Takava je slučaj Björna Borga koji je reket ostavio kada je imao 26 godina.

Šveđanin je postao jedna senzacija sredinom 1970-ih i početkom 1980-ih. Imao je  šest trofeja Roland Garrosa i pet trofeja Wimbledona. Dominirao je londonskim travnjakom pet godina bez prekida, niko ga nije uspio pobijediti od 1976. do 1980. godine. Sve dok 1983. nije odlučio da mu je dosta. Izgubio je strast prema tenisu. Takođe, pritisak na terenu uticao mu je na brak. Odlučio je da mu je odta i usporio.

Baš kao i Barty, Justine Henin najavila je povlačenje iz profesionalnog tenisa kada je bila broj jedan na WTA (Women's Tennis Association) ljestvici. Sa 26 godina bila je iscrpljena. Pokušala se vratiti 2010. godine, ali bezuspješno i zbog ozljede je trajno napustila tenis.

Mark Spitz je sedam zlatnih medalja osvojio na Olimpijskim igrama u Münchenu 1972. godine. Više od bilo koga drugog na jednim Igrama. Ali već je tada znao da će Olimpijada u Njemačkoj biti njegov oproštaj. Kao sportaš nije mogao zaraditi za život. Imao je 22 godine i smatrao je da je sve već napravio u bazenu.

Ian Thorpe bio je dvije godine stariji kada je 2006. odlučio napustiti bazen. Peterostruki olimpijski prvak smatrao je da mu plivanje više nije najvažnija stvar u životu. Bio je iscrpljen svakodnevnim tempom treninga.

U svijetu trkanja profesionalne karijere obično traju dugo. Lewis Hamilton krenuio je u trku za svojom osmom titulom u dobi od 37 godina, Fernando Alonso ima 40, a Valentino Rossi se penzionisao kada mu je bilo 43.

Zbog toga je Casey Stoner sve kada je 2012. godine objavio svoju odluku o penzionisnaju kada je napunio 27 godina, samo jednu sezonu nakon što je osvojio svoje drugo svjetsko prvenstvo u MotoGP-u. “To je postao posao u kojem više nije uživao”, kazat će australijski vozač nekoliko godina kasnije.