Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak da bi hrvatski predsjednik Zoran Milanović trebao objasniti nenajavljeni dolazak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na Hvar koji je nazvao ˝vrlo neobičnom situacijom˝.  

˝To je jedna vrlo neobična situacija. Nemam utjecaj na to koga predsjednik poziva u Hrvatsku, ima punu slobodu i pravo da to radi. Ovdje se radi više o tehnologiji tog putovanja˝, komentirao je Plenković Dodikov dolazak helikopterom na Hvar na radni sastanak s Milanovićem.

˝Očekujem hitnu inicijativu oporbe da se smjesta sazove izvanredna sjednica Hrvatskog sabora i da se raspravi ta tema kako je neko bez odgovarajuće diplomatske note došao u Hrvatsku˝, rekao je Plenković, audirajući na nedavnu vanrednu sjednicu parlamenta koju je Milanović sazvao na inicijativu opozicije o štrajku u pravosuđu i tzv. plinskoj aferi.  

Premijer uvjerava da bi, da se poštovao protokol, sve hrvatske službe odobrile Dodikov posjet.

˝Ali eto, kad imate ljude koji ne poštuju ni vlastiti Dan državnosti, onda im valjda u goste može dolaziti bilo ko, bilo kako i bez najava˝, rekao je Plenković. 

Ured predsjednika Milanovića saopćio je u utorak da su dvojica čelnika razgovarala o odnosima Bosne i Hercegovine i Hrvatske te posebno o potrebi uspostave funkcionalne i efikasne vlasti u BiH koja će osigurati ravnopravno sudjelovanje legitimnih predstavnika sva tri konstitutivna naroda.

Dodika, kojeg su u prvoj polovici mjeseca zastupnici Evropskog parlamenta proglasili preprekom evropskoj integraciji Bosne i Hercegovine, dan ranije je, nakon mjeseci sukoba sa centralnim vlastima BiH, rekao kako je vrijeme da se strasti u toj zemlji smire, sugerirajući time veću spremnost na saradnju, prenosi Hina.

Evropski parlament pozvao je na posljednjoj plenarnoj sjednici na uvođenje dodatnih sankcija Dodiku po uzoru na američke i britanske sankcije.