Sedamdeset dvije godine. Toliko je dugo 86-godišnju ženu iskorištavala porodica Mattos Maia u Brazilu, u najdužem otkrivenom slučaju ropstva u zemlji. Vlasti nisu otkrile njeno ime.

Od početka svoje adolescencije pa naredne 72 godine radila je kao sobarica, a da nije primala plaću niti je mogla uživati ​​u odmorima. Njezini su izrabljivači tvrdili da nije bilo zločina, budući da je ona dio porodice.

Međutim, inspektorica zadužena za njezin slučaj, Alexandre Lyra, u izjavama za medije odlučno je to opovrgnula: „Ova gospođa, za koju poslodavci kažu da je iz porodice, iako nije, ponaša se potpuno pokorno. Poslodavac govori umjesto nje. Kakav god odgovor da tražimo od nje, poslodavac je taj koji odgovara. Ona ne čuva svoje dokumente. Poslodavac ih ima."

Prošlog petka, na dan kada se obilježavala 134. godišnjica otkako je princeza Elizabeta potpisala ukidanje ropstva, objavljena je njezina priča. Žena je rođena na porodičnom imanju, gdje su joj radili roditelji, a kao tinejdžerka poslana je kod šefova da ih služi. Nešto kasnije odatle se preselila u Rio de Janeiro.

Žena je prije samo dva mjeseca spašena iz kuće u tom gradu. Spavala je na sofi na vratima sobe domaćice, jer se morala brinuti o njoj. Nakon anonimne prijave, uspjeli su je locirati. Sada se nalazi u azilu koji je odredila socijalna služba.