Dvoipolgodišnja Şila, ženka dobermana koja je bila zarobljena u podrumu zgrade uništene u zemljotresu u Antakyi u Hatayu i koja se okotila pod ruševinama, spašena je 29 dana kasnije sa svoja tri šteneta.

˝Bilo je to pravo čudo. Sva tri prelijepa šteneta su preživjela. Şila za mene predstavlja izvor nade˝, izjavio je vlasnik psa Kadir Keyifli.

Sedmospratnica Doğan, u kojem su živjeli medicinski tehničar Kadir Keyifli i njegova porodica, uništen je u zemljotresu 6. februara u okrugu Gazi u okrugu Antakya. Keyifli i njegova porodica, koji su živjeli na 6. spratu, spašeni su iz ruševina. Međutim, pod ruševinama je ostala dvoipolgodišnja ženka dobermana Şila, koju je Keyifli držao u podrumu stana.

Iako je molio za pomoć timove, koji su došli da spase njegovog skotnog psa, predviđanja da će biti živa, bila su minimalna.

Kadir Keyifli, koji je čekao kod ruševina, 6. marta vidio je timove Angels Life Village Association (MEYAKO) koji su došli u regiju da pomognu. Dva člana tima, koji nisu odbili Keyiflijev zahtjev za pomoć, a nakon dugog napora, kroz rupe među ruševinama, stigli su do dijela gdje je bila Şila. Kada su timovi stigli do nje, vidjeli su da se okotila i da sa sobom ima tri mladunca, pišu turski mediji.

Şila i njeni mladunci izvučeni su ispod ruševina živi, poslije čega su odvedeni u Adanu, na liječenje u veterinarsku kliniku.

Kadir Keyifli, koji je sa timovima MEYAKO došao u Adanu zbog liječenja svojih pasa, izjavio je da je u zemljotresu zadobio povrede, zbog kojih trpi bolove, ali je izrazio i žaljenje zbog smrti pet porodica iz svog komšiluka.

Navodeći da nikada nije izgubio nadu da će ponovo zagrliti Şilu, Keyifli je rekao: ˝Danima smo pokušavali spasiti mog psa. Niko se nije usuđivao da uđe tamo. Konačno, osoblje MEYAKO-a se hrabro odvažilo i izvuklo nam naše pse. Mnogo im hvala. Şila je veoma slaba, ali bit će uredu. Desilo se čudo! Poslije 29 dana je spašena. Imala je kesu sa hranom u blizini. Mogla je pomalo da jede˝.

Veterinar Koray Kürklü, koji je preuzeo liječenje pasa, rekao je da je Şila izgubila mnogo tekućine, da su joj unutrašnji organi oštećeni, ali da će se potruditi da ona i njeni psići budu dobro.