Dvoje od troje prisutnih aktivista, članova grupe “Ultima Generazione” (Poslednja generacija) zalijepili su se za sliku, dok je treći razmotao transparent s porukom “Poslednja generacija, više nafte, više dima”.

Prema snimcima objavljenim na društvenim mrežama, dvojici aktivista prišao stražar je i skinuo ih sa stakla, na kojem su ostali tragovi ljepila. Kako javlja italijanska novinska agencija Ansa, tri osobe (muškarac i dvije žene) odvela je policija. Slika je ostala neoštećena jer je zaštićena staklom.

Grupa je također uvjeravala javnost da je konsultirala restauratore prilikom planiranja akcije kako ne bi oštetili sliku, pa čak ni okvir. Za to su “koristili ljepilo pogodno za staklo”.

U saopćenju aktivisti su rekli da je to samo prva u dugom nizu akcija usmjerenih na muzeje. “Okrećemo se svijetu umjetnosti kako bismo pokrenuli apel da svi socijalni partneri iznesu naše zahtjeve vladi“, objašnjava grupa. “Na isti način na koji branimo naše umjetničko naslijeđe, moramo se posvetiti brizi i zaštiti planete“.

Ali nisu oni prvi koji koriste ovu metodu. U Velikoj Britaniji, aktivisti “Samo zaustavite naftu” također su se lijepili za slike, početkom jula, za reprodukciju “Posljednje večere” Leonarda da Vinčija izloženu u Londonu. U Francuskoj su aktivisti u junu zalijepili ruke na asfalt pariške obilaznice.