U najgorem razdoblju pandemije kovida, u bolnicama, mehanička ventilacija putem respiratora bila je ključna za pokušaj spašavanja stotina života svaki dan. Akutno respiratorno zatajenje bilo je jedna od najčešćih komplikacija infekcije. Niti Španija, kao niti bilo koja druga država, nije bila spremna primiti do 2000 pacijenata dnevno u svoje bolnice, u tim je okolnostima centralna državna vlast postala najviša instanca za nabavku medicinskih potrepština.

Jedna od mnogih takvih operacija bila je kupovina serije od 200 respiratora s oznakom Eternity SH-300 od strane kompanije Ingesa za 9,922 miliona eura od Tec Pharma Europe, SL, firme koja se nalazi u gradu Armilla u Granadi, a vodi je Iranac Armin Ghodsian Bazaz.

Tec Pharma Europe započela je s radom 31. januara 2019. s temeljnim kapitalom od samo 3.000 eura, a njezini korporativni ciljevi uključuju različite aktivnosti poput proizvodnje dodataka prehrani, veleprodaje računala i periferne opreme ili posredovanja u lijekovima, objavio je španski list La Razon.

Cijena predviđena za kupovinu svakog od ovih uređaja bila je 49.610 eura iako je tržišna vrijednost prije pandemije bila procijenjena na 15.000 eura. Ovo je jedinična cijena koju je dobavljaču zdravstvenih usluga poslao proizvođač respiratora Eternity SH-300 u Kini (Beijing Eternity Electronic Technology Co.) za količinu od 10 uređaja.

Svakom respiratoru trebalo je dodati oko 2.500 eura (otprilike) da bi ga dovezli avionom iz Pekinga, tako da bi ukupna jedinična cijena bila oko 17.500 eura. Vlada je u konačnici platila svaki od njinh 49.610 eura a aparati kupljeni “hitno” stigli su u bolnice tek četiri mjeseca kasnije.