Hiljade ljudi izašlo je prošlu nedjelju, 17. marta, u San Sebastianu na protest u znak podrške palestinskom narodu pod sloganom 'Stop genocidu'. Protest je organizirala inicijativa Kulturatik Cultural Creators with Palestine, a tokom protesta održano je desetak umjetničkih performansa.

Demonstracije su počele postavljanjem velike palestinske zastave a nakon toga povorkom u kojoj su transparante s t motom „Stop Genocidu“ nosile brojne poznate ličnosti baskijske kulture.  Osim njih u povorci su učestvovali predstavnici nekih političkih stranaka, NVO organizacija i sindikata.

Pridružilo im se na hiljade građana s palestinskim zastavama i transparentima u znak podrške palestinskom narodu. U sjedištu baskijske vlade dvije osobe popele su se na zgrade i postavile crne dimne baklje i dva transparenta dok su okupljeni skandirali slogane poput "Bojkotiraj Izrael" ili "Oslobodite Palestinu!", također na baskijskom.

Na deset tačaka u gradu održavani su koncerti, izložbe, performansi a izrađena su i 23 murala koji će kasnije činiti putujuću izložbu koja će obići brojne gradove. Na kraju marša, sudionici su legli na zemlju i svojim tijelima napravili veliku ljudsku figuru koja je simbolizirala mrtve Palestince.