Izložba pod nazivom “Neprobojni snovi: Izložba slika djece iz Gaze“ (Bulletproof Dreams: Gaza Child Artists Exhibition") koja je organizirana pod pokroviteljstvom Direkcije za komunikacije Predsjedništva Republike Turkiye a koja se sastoji od slika izrađenih od strane djece iz Gaze, otvorena je za posjetioce na poznatom istanbulskom Trgu Taksim do 29. januara.

Izložba je otvorena prošle sedmice u prisustvu Emine Erdogan, supruge predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i Fahrettina Altuna, šefa Direkcije za komunikacije.

Izložba, koja je privukla veliku pažnju turista kao i lokalnog stanovništva Turkiye, ima za cilj da podigne svijest međunarodne zajednice kroz umjetnost prenošenjem osjećaja, trauma, bola i teškog stanja djece koja svjedoče ratu u Gazi i žestokim izraelskim napadima.

Riječ je o izložbi koja je pokrenuta kao slikarski projekat od strane novinara Abdullaha Aytekina na osnovu crteža šestogodišnje Mone iz Gaze koja je svjedočila momentu u kojem je njena majka pogođena raketom tokom operacije "Liveno olovo" u Gazi 2008.-2009. i masakra nad 26 članova njene porodice.

Na izložbi je predstavljeno 266 umjetničkih djela koje je Aytekin prikupio i sačuvao do danas, od kojih su neka nacrtala djeca iz Gaze ubijena u kasnijim napadima na palestinsku enklavu.

Izložba, koja se prostire na 1.350 kvadratnih metara, uključuje instalacije slika djece iz Gaze, kao i digitalne izložbene dijelove s originalnim slikama. U drugom dijelu izložene su stvari djece stradale u nedavnim izraelskim napadima, prikazane uz hrpe krhotina koje simboliziraju razaranje i sukob.