Meteorski uspon 15-godišnjeg turskog međunarodnog majstora (IM) Ediza Gurela na Svjetskom kupu Međunarodne šahovske federacije (FIDE) 2023. u Bakuu u Azerbejdžanu, iako je privukao pažnju svijeta šaha, također bi mogao signalizirati ponovno oživljavanje takmičarskog šaha u Turskoj.

Čudo od šaha bio je najmlađi igrač koji se takmičio na prestižnom takmičenju. U smjelom debiju, pobjedio je 22-godišnjeg srpskog velemajstora (GM) Velimira Ivića u 28 poteza u prvoj rundi čime je pokazao svoj izuzetan potencijal.

Prepoznajući uticaj mladog igrača na šahovsku scenu u Turskoj, Emil Sutovsky, izvršni direktor Međunarodne šahovske federacije FIDE, izrazio je svoje divljenje Edizu, rekavši: "Očekujem da on vodi razvoj šaha u svojoj zemlji."

"Ovaj komentar jedne od najistaknutijih ličnosti u šahu, o našoj mladoj zvijezdi, ispunjava nas ponosom. To je zasluženo, jer Ediz marljivo radi, žanje plodove svog truda i nastavlja da nas čini ponosnim", kaže Gulkiz Tulay, predsjednik Turske šahovske federacije (TSF) za TRT World.

Nedavni preporod Turske u šahu karakterišu neka prva u historiji šaha, kao što je učešće na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu sa četiri igrača po prvi put, kao i neporaženi trijumf na Svjetskom školskom šahovskom prvenstvu prošle nedjelje na Svjetskom prvenstvu u šahu i 16. šahovska olimpijada prošle godine, bez ustupljenih bodova ni na jednoj.

Kako međunarodne šahovske vlasti pomno prate dostignuća turskog šaha na globalnom nivou, najbolje ocijenjeni igrači iz cijelog svijeta učestvuju u ligama unutar zemlje.

Edizov šahovski put započeo je sa 7 godina kada ga je učitelj uveo u sport. Od tada se brzo uspinjao kroz rangove, postigavši ​​titulu kandidata za majstora (CM) sa 11 godina, nakon impresivnog nastupa na Evropskom školskom prvenstvu 2019.

Njegove aspiracije sežu dalje od individualnih dostignuća, jer kaže da očekuje da će poslužiti kao uzor svojim ponašanjem na takmičenjima. "Cilj mi je da postanem cijenjen igrač poznat po uspjehu i sportskom duhu širom svijeta," kaže Ediz za TRT World.

Njegova odlučnost i strast prema šahu su evidentne jer naglašava mentalne aspekte igre, uključujući pedantne proračune, vježbanje strpljenja, ovladavanje kontrolom vremena i pronalaženje najboljih poteza.

"Uživam u razmišljanju", kaže Ediz, napominjući da je u njegovom svakodnevnom životu šah doprinio skoro svim njegovim časovima, od matematike do upravljanja vremenom na ispitima i kontrole uzbuđenja. Kaže da mu je to također proširilo vidike tako što ga je odvelo u zemlje koje nikada nije ni pomišljao posjetiti i stekavši prijatelje iz različitih kulturnih sredina.

Sponzorisano oživljavanje

Iako su ga mnogi pojedinci igrali od 1930-ih na organiziran način, turski šah je doživio porast popularnosti nakon strateškog partnerstva između jedne banke i TSF-a 2005. godine.

Ovo sponzorstvo je odigralo ključnu ulogu u privlačenju interesovanja za šah širom zemlje. Godine 2010. ostvarena je još jedna prekretnica kada je Emre Can postao najmlađi velemajstor Turske sa 20 godina, što je dodatno podstaklo strast nacije prema igri.

"Do danas smo uspostavili preko 30.000 šahovskih učionica u saradnji sa našim glavnim sponzorom. Sada smo u mogućnosti da otvorimo šahovske učionice u svim državnim školama širom Turske", kaže šef TSF-a.

Danas je šah sport sa najvećim brojem registrovanih igrača u historiji Turske. Prema TSF-u, sada u zemlji ima preko 1,2 miliona licenciranih šahista.

"Naša zemlja je sada prepoznata kao šahovska nacija. Zapažen je uspjeh koji se ogleda u brojkama turskog šaha. Premašivanje milion licenciranih sportista je iznad svjetskog prosjeka", kaže Tulay.

Igre uma

Odaziv i interesovanje za turnire, prvenstva i lige organizovane u skoro svakom gradu širom Turske poslednjih godina je izuzetan. Samo u julu ove godine održano je pet nacionalnih manifestacija, što je mjesec pretvorilo u proslavu sporta.

Kako otvoreni turniri koji su u toku primaju učesnike svih uzrasta, često kroz saradnju sa lokalnom administracijom, aktivno se angažuju mladi od lokalnog do nacionalnog nivoa, a razvijaju se novi talenti, šireći ljubav prema šahu u zemlji.

Šef TSF-a naglašava da šah značajno jača mentalne sposobnosti djece, podstiče svijest, podržava akademike i njeguje kvalitete kao što su strpljenje i analitičko razmišljanje.

„Pojedinci koji razvijaju ove kvalitete ključni su doprinosioci društvenom napretku“, kaže ona.

Za mlade igrače, Ediz preporučuje da daju prednost dovoljnom snu i kvalitetnoj ishrani, pored dosljedne prakse, za postizanje uspeha. Da biste bili uspješni, prvo morate voljeti šah, a zatim obratiti pažnju na ove aspekte“, kaže Ediz, ističući da uspjeh u šahu nije samo ovladavanje igrom već i usvajanje holističkog pristupa životu.

Dok Ediz nastavlja da blista na globalnoj šahovskoj sceni, inspirišući mlade igrače u Turskoj i šire, njegovo putovanje pokazuje ogroman potencijal unutar nacionalne šahovske zajednice. To označava obećavajuću budućnost za razvoj sporta u Turskoj.