Slovački premijer Robert Fico izjavio je da Ukrajina nije nezavisna zemlja i da je pod apsolutnom kontrolom Sjedinjenih Američkih Država (SAD), javlja Anadolu.

U razgovoru za slovačku državnu televiziju RTVS, Fico je rekao da je protiv vojne pomoći Ukrajini i učešća Ukrajine u NATO-u, kao i protiv uvođenja sankcija Rusiji, prenosi Anadolija.

"Ukrajina nije nezavisna i suverena zemlja, ona je potpuno pod uticajem i kontrolom Sjedinjenih Američkih Država", istakao je Fico te rekao da će ukrajinskom premijeru Denisu Šmihalu, sa kojim će se sastati ove sedmice, prenijeti da će staviti veto na članstvo Ukrajine u NATO-u.

Fico je dodao da ulazak Ukrajine u NATO znači postavljanje temelja za Treći svjetski rat i naglasio da slovačka vojska Ukrajini neće pružiti pomoć u naoružanju.

Tvrdeći da je Ukrajina "jedna od najkorumpiranijih zemalja na svijetu", Fico je kazao:

"Samo Bog zna koliko je pomoći koja vam se šalje negdje izgubljena."

Naveo je također da ne postoji vojno rješenje za rat između Kijeva i Moskve i ustvrdio da Ukrajina treba da se odrekne dijela svoje teritorije i da je povlačenje Rusije nerealno.

U svom članku koji je ranije objavljen u listu "Pravda", Fico je optužio zapadne zemlje da su blokirale najmanje dvije prilike za prekid vatre na početku rusko-ukrajinskog rata.

Stavovi slovačkog premijera i drugih rusofila unutra euroatlanskog bloka nas podsjećaju na početak Agresije na RBiH kada je bio jako prisutan narativ da je opravdano i potrebno podjeliti BiH.

Premijer, za kojeg opozicija tvrdi da je populist i da je proruski nastrojen, preuzeo je vlast u desembru nakon što je njegova ljevičarska stranka Smer pobijedila na izborima u septembru uz obećanja da će prestati slati oružje Ukrajini, blokirati potencijalno članstvo Kijeva u NATO-u i protiviti se sankcijama Rusiji.

Slovački premijer prošlog je tjedna izrazio potporu mađarskom premijeru Viktoru Orbanu u blokiranju paketa pomoći EU-a Ukrajini u iznosu od 50 milijardi eura. “Nikada se neću složiti da neka zemlja bude kažnjena zbog borbe za svoj suverenitet. Nikad se neću složiti s takvim napadom na Mađarsku”, rekao je Fico u utorak na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Orbánom u Budimpešti. Slovačko ministarstvo kulture također je objavilo da će nastaviti suradnju s Rusijom i Bjelorusijom nakon obustave suradnje u ožujku 2022.