Šef slovačke tajne službe (SIS) optužen je za zloupotrebu položaja i stvaranje kriminalne organizacije, objavio je u Bratislavi šef nacionalne policije Stefan Hamran. Osim Romana Alaca, optuženo je nekoliko visokih zvaničnika, uključujući njegovog prethodnika Vladimíra Pcolinskog i direktora Nacionalne sigurnosne službe, Romana Konecnyja.

Pokrenut je i postupak protiv bivšeg inspektora Jana Kalavskog, koji je odigrao važnu ulogu u slovačkom policijskom ratu. Kalavskog je slovački sud nedavno osudio na sedam godina zatvora zbog odavanja informacija i korupcije. Trenutno se nalazi u BiH, prema pisanju slovačkih medija, nastanjen je u Trebinju a bh. vlasti ga još nisu izručile slovačkoj strani.

Čelnici slovačke tajne službe osumnjičeni su da su formirali zločinačku organizaciju čija je svrha bila diskreditiranje i sklanjanje istražitelja koji su radili na najtežim korupcijskim aferama posljednjih godina.

Slovački mediji tvrde kako su tokom 2020. i 2021. istražitelji radili na otkrivanju ključnih slučajeva korupcije te su pokrenuli postupke protiv više visokih zvaničnika. Među njima je bio Vladimír Pčolinský, tadašnji šef SIS-a, koji je navodno primao mito od uticajnih poduzetnika kao i šef nacionalne policije Tibor Gašpar , protiv kojeg je pokrenuta istraga za stvaranje zločinačke organizacije.

Istražitelji su sumnjali da su ih namjerno pokušavali diskreditirati, čime su onemogućili krivični progon visokih zvaničnika. Na kraju se u slučaj umiješalo i slovačko državno tužiteljstvo, zbog čega su istražitelji morali obustaviti istragu, a protiv njih je čak u septembru 2021. godine pokrenut postupak.

Protiv bivšeg šefa operative Nacionalne kriminalističke agencije Slovačke (NAKA) Jana Kalavskog u Slovačkoj se vodi postupak zbog krivičnog djela primanje mita, a sud u njegovoj zemlji je u nastavku postupka organizirao njegovo saslušanje u Sudu BiH putem međunarodne pravne pomoći.

Kalavski se već godinu dana nalazi u bijegu u Trebinju.