Nakon što su javno reagirali u povodu izricanja pravosnažne presude Ratku Mladiću iz Udruženja porodica stradalih na Uborku i Sutini, sličnu reakciju u ime porodica ubijenih Bošnjaka Nevesinja su poslali i članovi Udruženja povratkom za Bosnu i Hercegovinu.

Istakli su kako nisu zadovoljni što presudom za genocid nisu obuhvaćene i druge općine te što se i nakon ove presude ništa neće promijeniti.

"I dalje će Mladićeva slika stajati usred Nevesinja u kome je tokom 1992. godine ubijeno 306 Bošnjaka i 14 Hrvata ili oko 9% nesrpskog stanovništva. Među njima je 26 djece od kojih neka nisu imala ni imena. Uništena im je cjelokupna imovina, a preostalo stanovništvo protjerano", stoji u saopćenju.

Izrečena presuda Ratku Mladiću, dalje se navodi, neće pomoći da se konačno, nakon 29 godina, sazna za posmrtne ostatke preostalih 120 ubijenih civila iz Nevesinja.

"Mladićevi sljedbenici će ga i dalje podržavati i veličati kao da nisu svjesni da je zajedno sa svojim podčinjenim ubijao starce, žene i djecu", stoji u njihovoj poruci.