Mnoge riječi ljudi u Velikoj Britaniji koriste kako bi opisali kralja Charlesa – častan, empatičan, dostojanstven, snažan, a sada će vjerovatno neki koristiti i pridjev "sladak".

U danima prije njegove historijske krunidbe u Westminsterskoj opatiji sljedeće sedmice, kraljeva bista u prirodnoj veličini napravljena je od više od 17 litara otopljene Celebrations čokolade.

Slatki kip teži više od 23 kilograma, a za izradu je bio potrebno oko trideset dana. Dizajnirao ga je tim slastičara i maketara koji su pomno planirali kako da prikaz Kralja bude što sličniji njemu. Na dijelove poprsja dodane su i različite čokolade brenda slastica Celebrations. Odora koju bi Charles trebao nositi na krunidbi ista je i na skulpturi, s epoletama – vrstom ukrasne naramenice – sastavljena od legendarnih čokoladica Twix, Milky Way, Galaxy i Bounty Celebrations.

Maltesers Teasers čokoladice su korištene za izradu ovratnika, s medaljama na prsima koje dominantno čine komadići Snickersa.

Slastičar s višegodišnjim iskustvom Jennifer Lindsey-Clarke vodila je projekt konstruiranja ove kreacije koja je napravljena od otprilike 2.875 otopljenih Celebrations čokoladica.

"Tim je satima proučavao video isječke na kojima se pojavljuje kralj Charles kako bi što vjerodostojniji bio kip, a mi smo stava da je sličnost zaista nevjerovatna", rekla je ona.