Ole Kirk Christiansen bio je skromni danski stolar koji će, zahvaljujući svom trudu i upornosti, na kraju postati kreator jedne od najpoznatijih i najpopularnijih igrački na svijetu, slavni LEGO. Ole i njegov najstariji sin Godtfred smislisli su zabavnu igru ​​temeljenu na malim isprepletenim plastičnim kockicama koje su, međusobno povezane, sposobne tvoriti beskonačne i fascinantne strukture. Tvorac ovih malih "cigli" pomiješao je danske riječi leg godt ("igraj se dobro") kako bi sastavio ime jednog od najuspješnijih brendova današnjice.

Ole Kirk Christiansen rođen je 7. aprila 1891. u danskom gradu Filskov. Iako mu je porodica bila prilično siromašna, mladi Ole završio je školu i počeo raditi u tvornici. Kasnije će biti šegrt kod svog starijeg brata Kristiana i na kraju je postao majstor stolar. S dvadeset godina Ole je otišao Njemačku i Norvešku, zemlje u kojima je probao baviti se svojom profesijom. Po povratku u Dansku, s novcem koji je uspio uštedjeti, Ole je kupio radnju za obradu drveta i pilanu i nazvao je Billund Maskinsnedkeri og Tømreforretning. Otprilike u to vrijeme (bilo je to 1916.) oženio je kćer lokalnog sirara po imenu Kirstine Sorensen, s kojom je imao četvero djece. Kirstine je umrla nedugo nakon što je rodila svoje četvrto dijete.

Oleov sin, Godtfred Kirk Christiansen, godinama kasnije pričao je kako je počeo raditi u očevoj stolariji. „Nisam ponosan na to, ali moj brat Karl Georg i ja uključili smo grijač ljepila. Nažalost, zapalio se i cijela zgrada je izgorjela do temelja." To se dogodilo 1924. godine; Christiansenova kuća i radionica izgorjele su do temelja za nekoliko minuta. Ali to nije obeshrabrilo Olea, koji je angažirao arhitektu da preuredi zgradu u arhitektonskom stilu koji je bio u modi u Danskoj tih decenija.

Nova zgrada bila je mnogo veća od prethodne i kako bi pokrio troškove, Ole je bio prisiljen iznajmiti prazne sobe. Zgrada je postala poznata po velikom potkrovlju i po dva lava koja su okruživala ulaz. Danas je dio Lego grupe i jedna je od rijetkih originalnih zgrada u vlasništvu porodice koje još uvijek postoje u zemlji.

Tokom 1930-ih, Velika depresija pogodila je Dansku, a njene su posljedice ozbiljno uticale na Oleovo poslovanje. Kako su se narudžbe smanjivale, Ole se uglavnom okrenuo izradi malih kućanskih predmeta kao što su ljestve, daske za peglanje, taburei, štandovi za božićno drvce i male drvene igračke. Iste godine njegov sin Godtfred počeo je raditi u tvornici i krenuo u proširenje linije igračaka. Do 1932. Christiansenovi su izrađivali oko 28 različitih igračaka, uključujući automobile, avione i autobuse.

S proizvodnjom koja je bila usmjerena isključivo na proizvodnju igračaka, Ole je vjerovao da je došlo vrijeme da se pronađe novo ime za firmu. Odlučio je organizirati takmičenje među zaposlenicima tvornice kako bi oni sami odlučili. Na kraju je pobijedio naziv "Lego" koji je dobiven spajanjem riječi "LEg GOdt".

Prve igračke koje je izradila bile su drvene životinje, a godine 1936. firma je imala široku paletu igračaka koja se sastojala od 42 različita modela, a Ole je također izradio vodič za dizajn za svoje zaposlenike kojeg su se striktno pridržavali. Ali nije sve prošlo kako se očekivalo. Godine 1942. tvornica je ponovno izgorjela pa je porodica ponovo morala obnavljati pogon.

Godine 1947. Ole Kirk je upoznao Hilary "Harry" Fisher Page, dizajnerku britanske tvornice igračaka Kiddicraft. Ta je firma patentirala pravokutne blokove s konektorom na vrhu. Te drvene kocke su se vrlo lako sklapale i rastavljale, što je pružalo veliku slobodu pri izradi bilo kojeg modela. Fasciniran izumom, Ole se odlučio na istu vrstu blokova, ali od plastike.

Tada je danski proizvođač igračaka kupio stroj za ubrizgavanje za masovnu proizvodnju plastičnih blokova prema dizajnu britanske tvornice. Iako je investicija bila iznimno ambiciozna, firma je sada imala mogućnost izrađivati ​​modele i od drveta i od plastike. Ali to je bilo samo privremeno, budući da su ubrzo Ole i njegov sin odlučili raditi isključivo i isključivo s plastikom.

Počeci su bili teški. U to vrijeme plastične igračke nisu imale baš dobru presu, a kockice koje je pravio Lego još nisu pravilno pristajale. Kada su na sajmu igračaka čuli pritužbe trgovaca, Ole i njegov najstariji sin otkrili su šta nedostaje njihovim igračkama da bi uspjeli. Lego igračke su im bile potrebne da djetetu daju apsolutnu slobodu u stvaranju, da bude sigurnije i kvalitetnije. Godtfred je tada počeo istraživati ​​kako prilagoditi te ideje svojim plastičnim kockicama, sve dok na kraju nije uspio stvoriti proizvod u kojem su sve kocke bile savršeno kompatibilne jedna s drugom.

Tako je 1955. godine rođen Lego Plan grada. Svaka cigla bila je spojena pomoću malih cijevi, što je igrački dalo svestranost. Verzija Lego kockica koju danas poznajemo patentirana je 1958. godine, kada je umro Ole Kirk, osnivač firme.

Godine 1963. firma je zamijenila acetat celuloze s akrilonitril butadien stirenom, plastičnim materijalom koji se danas koristi i manje je sklon promjeni boje i savijanja, a mnogo je otporniji na toplinu. Već konsolidirana kao jedna od najvažnijih svjetskih kompanija za igračke (trenutno je prisutna u više od 130 zemalja), Lego je 7. juna 1968. godine otvorio prvi Legoland park, koji je izgrađen u gradu Billundu, u Danskoj (trenutno postoji osam Legoland parkova diljem svijeta).

U prvoj godini nakon otvaranja, Billund Park je posjetilo 625.000 ljudi, danas je Lego globalno priznat brend, a nije uspješan samo sa zabavnim parkovima, već i s video igricama, filmovima, serijama, pa čak i funkcionalnim protezama. Njegov uspjeh je bio takav da je 2000. godine Britansko udruženje prodavaonica igračaka proglasilo LEGO igračkom stoljeća.