Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković posjetila je u petak Skoplje povodom 30. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine, a tom prilikom se sastala s rukovodstvom stranke SDA Makedonije, prenosi Anadolija.

Rukovodstvo SDA Makedonije održalo je radni sastanak sa ministricom Turković, u okviru njene posjete Skoplju. SDA Makedonije obavijestila je Turković da je bošnjačka zajednica integrisana u makedonsko društvo.

"SDA Makedonije će u narednom periodu nastaviti da podržava evropske integracije Sjeverne Makedonije i ispunjavanje zadataka na evropskom putu, u saradnji sa proevropskim političkim snagama u zemlji", navodi se u saopštenju.

Predsjednik SDA Makedonije Dželal Hodžić obavijestio je Turković da, nažalost, kao i u većini zemalja zapadnog Balkana, i u Sjevernoj Makedoniji postoje političke snage koje pokušavaju da uspore ili spriječe članstvo Sjeverne Makedonije u EU-u.

“Uspješna evropska perspektiva Sjeverne Makedonije može biti pozitivna spirala za ostale zemlje Zapadnog Balkana. Demokratske snage treba da rade zajedno na stvaranju nove političke atmosfere, u kojoj će sve zemlje Zapadnog Balkana ozbiljno ubrzati euroatlanske i evropske integracije", rekao je Hodžić.

Navodi se da će, SDA Makedonije i ubuduće biti most za produbljivanje odličnih odnosa, bez otvorenih pitanja, između Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine.