Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un, nakon niza tajnih sastanaka, izdao je "tajnu" naredbu lokalnim vlastima da poduzmu "preventivne mjere" nakon što se zemlja suočila s visokom stopom samoubistava.

Diktator koji je na vlasti od 2011., službeno je samoubistvo proglasio "činom izdaje socijalizma". Istodobno, u povjerljivoj naredbi stoji da lokalni čelnici moraju preuzeti odgovornost te da je samoubistvo "jasan društveni prkos i izdaja zemlje". Međutim, nisu navedeni detalji o takozvanim "preventivnim mjerama". Uputa je poslana svim pokrajinama u zemlji.

Južnokorejska nacionalna obavještajna služba izvijestila je krajem maja da je broj samoubistava u zemlji porastao za 40% u odnosu na prethodnu godinu. Uprava je ovaj porast pripisala različitim unutrašnjim problemima koji proizlaze iz teških uslova života s kojima se suočava njezino stanovništvo.

U gradu Chongjinu i okolnim četvrtima zabilježeno je 35 samoubistava, pri čemu su cijele porodice sebi oduzele život. Neki izvori tvrde da su ekstremno siromaštvo i glad glavni faktori koji tome doprinose, zbog čega je teško predložiti učinkovite preventivne mjere.

Iako je izgladnjivanje bilo čest uzrok smrti tokom teškog razdoblja 1990-ih, danas se čini da sve više ljudi umire od zaraznih bolesti, budući da pothranjenost slabi njihov imunitet ili da ih se na suicid odlučuju zbog teškog života. Sam Kim je 2021. godine izjavio da je situacija s hranom u zemlji "napeta". Ovakva su priznanja rijetka u toj zatvorenoj zemlji.

Prema Global Democracy Indexu koji priprema Economist Intelligence Unit, neupitno je da je ova zemlja jedna od najmanje demokratskih na svijetu. Između Mijanmara i Demokratske Republike Kongo nalazi se na 165. mjestu. Kritika jedinstvenog i gotovo "vječnog" režima oštro se suzbija. Hapšenja su proizvoljna i svaki građanin Sjeverne Koreje može skončati u radnom logoru ili čak biti pogubljen. Od završetka sukoba na Korejskom poluotoku, oko 300.000 Sjevernokorejaca željnih slobode pobjeglo je od represije Pjongjanga.