Tunis i Egipat se približavaju velikim dužničkim krizama koje bi mogle usisati nestabilnu regiju Sjeverne Afrike i predstavljati težak izazov za bogate susjede iz Zaljeva, upozoravaju investitori i analitičari.

Zemlje se već suočavaju sa nestašicom osnovnih dobara i nefunkcionisanjem finansijskog tržišta, a u slučaju Tunisa, političkom krizom uzrokovanom konsolidacijom vlasti predsjednika Kaisa Saieda i obračunom s protivnicima.

Egipat, kao najveća ekonomija Sjeverne Afrike i najmnogoljudnija država, dugo se smatralo prevelikim da bi mu se dozvolilo da propadne, ali i Tunis ima ogroman značaj kao rodno mjesto i navodno jedina uspješna priča Arapskog proljeća.

Nade Tunisa za dugo očekivani paket podrške Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) još uvijek tinjaju, iako i dalje postoji zabrinutost da li će se držati programa s obzirom na rascjepkanu politiku.

Predsjednik Saied je kritizirao MMF, rekavši da Tunis neće pokleknuti pred njegovim "diktatom" o smanjenju subvencija za hranu i energiju i smanjenju plata u javnom sektoru, upozoravajući da bi to moglo potaknuti ponovni društveni preokret.

"S obzirom na trenutnu politiku, morate se zapitati da li bi program MMF-a uopće preživio prvu ili drugu reviziju", rekao je Matt Vogel, menadžer imovine FIM Partners na tržištima u razvoju.

Bez kontinuirane pomoći MMF-a, međutim, zemlja se suočava sa punom krizom platnog bilansa.

Fiskalni deficit Egipta će ostati oko 5 posto BDP-a procjenjuje JPMorgan, dok Morgan Stanley upozorava da devizne rezerve neće pokriti ni dva mjeseca osnovnog uvoza u ovo doba iduće godine, na sadašnjem nivou pritiska.

Plaćanje duga moglo bi postati gotovo nemoguće. Većina zaduživanja zemlje je domaća, ali ima otplatu inostranog kredita u iznosu od 500 miliona eura u oktobru, a zatim još jedan u februaru sljedeće godine.

"Uvijek postoji rizik da se program MMF-a odgađa tako dugo da kada dođe, bude premalo i prekasno", rekao je Matt Robinson, viši analitičar u agenciji za kreditni rejting Moody's.

Financije Egipta također izgledaju nategnute, uprkos tome što je u decembru osigurao plan spašavanja MMF-a od 3 milijarde dolara.

Njegov omjer duga prema BDP-u brzo se približava 100 posto, a tri velike devalvacije valute od ukupno 50 posto za nešto više od godinu dana znače otplatu kamata samo na njegov dug, od kojih se veliki dio pozajmljuje u dolarima, eurima ili jenima, povući će više od polovine vladinih prihoda sljedeće godine, navodi Fitch.

Agencija za procjenu kredita, koja je ponovo snizila kreditni rejting Egipta, ističe da bi samo Šri Lanka platiti više. I, poput ovog primjera, nedostatak dolara na tržištima lokalne valute u Kairu grize ekonomiju.

Egipatska funta sada prelazi na više od 40 dolara na ulicama, što je skoro 25 odsto ispod zvaničnog kursa valute, uprkos ponovljenim devalvacijama i kamatnim stopama koje su skočile na 18,25 odsto.

Mnogi ekonomisti vjeruju da će morati ići mnogo više, a sve će to nahraniti problematičan ekonomski narativ za predsjedničke izbore sljedeće godine.

"Za stanovništvo, sve do pandemije, došlo je do neznatnog poboljšanja životnog standarda", rekao je David Butter, saradnik istraživačkog centra sa sjedištem u Londonu, Chatham House programa za Bliski istok i Sjevernu Afriku.

„Ali, od kraja 2021. vratili smo se u ovaj ciklus nestabilnosti na tržištu deviznog kursa i rastuće inflacije.

Kais Saied: 'Tunis nije na prodaju', odbacuje odredbe zajma MMF-a

Vlada predsjednika Abdela Fataha Al-Sisija odbacila je priče o neizvršenju obaveza i, kako bi pomogla u popunjavanju finansijskih rupa, cilja na prodaju imovine u državnom vlasništvu u vrijednosti od 2 milijarde dolara do kraja juna.

Hoće li se to postići bit će ključno, kako za MMF koji očekuje da će rasprodaje pokriti otprilike polovinu egipatskog 17 milijardi dolara financijskog jaza u naredne četiri godine, tako i za saveznike iz Zaljeva Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Katar koji su tradicionalno davali garanciju.

Trenutno zauzimaju oštriji stav, što analitičari pripisuju susjedskoj politici i razlikama u procjeni vrijednosti imovine koja će se prodati, iako se i dalje čuju pozitivni zvukovi.

Ministar ekonomije Ujedinjenih Arapskih Emirata, Abdulah bin Touq Al Marri, rekao je Reutersu na nedavnom putovanju u London da će "UAE i Egipat uvijek biti zajedno" dodajući da finansiranje infrastrukture pokazuje da je odnos između njih dvojice "veoma dubok" i "veoma dinamičan" .

Za redovne menadžere imovine, međutim, došlo je do bolnog pada od 20 posto u egipatskim međunarodnim obveznicama u vrijednosti od blizu 30 milijardi dolara ove godine.

Suecki kanal i prihodi od turizma možda se popravljaju, ali Kairo ima kombinovanu isplatu 'glavnice' i 'kupona' po tim obveznicama sljedeće godine u vrijednosti od 5,8 milijardi dolara, koje također nose 2 posto 'težine' u svijetu koji se najviše prati indeks tržišnog duga.

Carl Ross, veteran EM kriza u fond menadžeru, GMO, rekao je da će bogate zaljevske države morati izbalansirati troškove podrške Egiptu s rizikom regionalne nestabilnosti, ako zemlja sa 110 miliona stanovnika propadne.

"Ne bi bilo nevažno ako bi došlo do neizvršenja obaveza", rekao je Ros o uticaju na globalne menadžere novca.

"Ove vrlo bogate zemlje Zaljeva generalno su poboljšale finansijsku stabilnost u regionu", dodao je svojom podrškom. "Niko ne zna koliko će ovo trajati i pod kojim uslovima."