Do prije nekoliko mjeseci Armin Laschet je odbacivao mogućnost da naslijedi Mutti, što je nadimak Angele Merkel, na mjestu predsjednika najjače njemačke političke partije. To se ipak desilo prošlog vikenda kada je pobijedio svog partijskog protivkandidata Merza koji je namjeravao stranku odvesti udesno u potrazi za glasovima onih koji se priklonili krajnjoj desnici i preuzeo predsjedavanje nad Kršćansko-demokratskom unijom (CDU).

Laschet je 59-godišni advokat rođen u Aachenu. Njegova politička biografija puna je uspona i padova, a njegov biograf Moritz Küpper kaže kako je „podcjenjivanje svojevrsno obilježje Laschetove karijere, kao što je to na početku činila Angela Merkel". Počeo je 1994. godine kada osvaja mjesto u saveznom parlamentu, ali ga je izgubio na sljedećim izborima.

Bio je to njegov prvi neuspjeh, ali ulazi u Evropski parlament 1999. godine. Tada mu je ponuđeno mjesto u vladi Sjeverne Rajne-Vestfalije, prihvatio je i vratio se. I posao ministra za integraciju shvatio je ozbiljno: izradio je plan za integraciju stranaca, proveo ga u djelo i 2009. napisao knjigu u kojoj hvali blagodati imigracije za Njemačku. Zbog toga su ga neki iz njegove vlastite stranke nazivali Armin Turčin.

Svoju je politiku uvijek uvijek vodio apelirajući ne samo na kršćansko dobročinstvo nego i na pragmatizam. Laschet je snažno branio odluku Angele Merkel o otvaranju granica tijekom izbjegličke krize u ljeto 2015. to je bio jedan od najtežih trenutaka za kancelarku, koju su kritizirali i vlastita stranka i njezine evropske komšije. Oženjen, otac troje odrasle djece, Laschet i dalje živi u istoj kući u kvartu Burtscheid u Aachenu.

Kuća njegovog oca, koji je radio u rudniku uglja prije nego što je postao školski učitelj, udaljena je samo nekoliko ulica. Tijekom svoje karijere optuživan je da ima malo ambicija, da je spor, da je pomalo haotičan, a neki tvrde da je taj simpatični političar možda previše „provincijalan“ za politiku Berlina.

„Moj je otac bio rudar; uvijek bi mi rekao: 'Kad si pod zemljom, nije važno odakle ti je partner', rekao je, naglasivši da je tako naučio "da religija, nacionalnost... nisu važni, važna stvar je da možemo vjerovati jedni drugima".

"Laschet će nastaviti politiku Merkel u Europskoj uniji", kaže Ursula Münch, njemačka profesorica političkih nauka. Uvjeren je u potrebu da se Njemačka integrira u EU i brani ideju evropske solidarnosti, dodaje. Ali ističe i ovo: "Još uvijek ne znamo hoće li imati iste pregovaračke kvalitete kao Merkel i hoće li, poput nje, moći postići sporazume koji zadovoljavaju sve.“

Analitičari vjeruju da će se boriti za to da bude i kandidat za kancelara, jer jsu do sada te dvije dužnosti uvijek povezivane jedna sa drugom. Zasada najveće šanse za to, prema anketama, ima Markus Söder, koji je posljednje vrijeme sve više okreće umjerenom centru. Nakon pto je pobijedio na stranačkim izborima, s puno je emocija govorio o svom ocu.