Epizoda Simpsonovih koja se odnosi na masakr na Trgu Tiananmen navodno nedostaje na Disneyjevoj streaming platformi u Hong Kongu. Korisnici su primijetili da 12. epizoda 16. sezone nedostaje u Disney+ ponudi, platformi koja je ovaj mjesec lansirana u gradu.

Ova informacija dolazi u vrijeme kada vlasti u Hong Kongu suzbijaju industriju zabave, zabranjujući filmove koji krše strogi Zakon o nacionalnoj sigurnosti.

Naime, u epizodi pod nazivom „Goo Goo Gai Pan“ porodica Simpsons posjećuje Kinu. Tokom svog putovanja u Peking posjećuju Trg Tiananmen na kojem piše: „Na ovom mjestu, 1989. godine, ništa se nije dogodilo“, što je trebala biti kritika cenzure koja, prema pisanju BBC-ja, preovladava u Hong Kongu u vezi s ovim događajem. Protestima na Trgu Tiananmen krajem 1980-ih godina demonstranti su tražili veću političku slobodu, što ih je na kraju odvelo u sukob s vojskom. Još uvijek niko sa sigurnošću ne zna koliko je ubijeno ljudi u ovom nemilom događaju. U junu 1989. godine kineske su vlasti izašle u javnost s podatkom da je poginulo 200 civila i nekoliko desetaka pripadnika sigurnosti, dok se prema drugim procjenama broj poginulih kreće i do nekoliko hiljada.

U drugom dijelu epizode Simpsonovi posjećuju i balzamirano tijelo bivšeg kineskog komunističkog vođe Mao Zedonga, kojeg Homer naziva „malim anđelom koji je ubio 50 miliona ljudi“. On je vodio zemlju kroz Kinesku kulturnu revoluciju koju je, paradoksalno uzmemo li u obzir naziv, obilježila masovna glad i smrt više miliona ljudi. Još uvijek nije jasno zašto epizoda nedostaje i ko je donio odluku da se ne uvrsti u ponudu navedenog streaming servisa.

Od usvajanja Zakona o nacionalnoj sigurnosti prošle godine, vlasti su suzbile neslaganje u Hong Kongu. Zakon, koji je došao nakon velikih protesta 2019. godine, kriminalizira secesiju, subverziju, terorizam i dosluh sa stranim snagama.

Prošlog mjeseca, vlasti u Hong Kongu usvojile su i Zakon o zabrani filmova koji „krše interese nacionalne sigurnosti Kine“.

Izdavači knjiga u Hong Kongu priznali su samocenzuru, a najveći prodemokratski list „Apple Daily“ zatvoren je ranije ove godine zbog navodnog ugrožavanja nacionalne sigurnosti.

U međuvremenu, mnogi opozicionari već su završili u zatvoru ili su u egzilu.