Sjedinjene Američke Države "duboko su uznemirene" izvještajima o sistematskim silovanjima i seksualnom zlostavljanju žena u logorima za Ujgure u kineskoj regiji Xinjiang, objavio je State Department. 

BBC je u srijedu objavio da je nekoliko bivših zatočenica i stražara otkrilo da su "doživjeli ili svjedočili sistematskom masovnom silovanju, seksualnom zlostavljanju i mučenju". 

"Duboko smo uznemireni izvještajima, uključujući svjedočenja iz prve ruke, o sistematskom silovanju i seksualnom zlostavljanju žena u logorima za Ujgure i druge muslimane u Xinjiangu", komentirala je glasnogovornica State Departmenta.

Ponovila je da je Kina počinila "zločine protiv čovječnosti i genocid" u Xinjiangu i dodala da bi za te "zločine trebalo snositi ozbiljne posljedice". 

Glasnogovornica State Departmenta istaknula je da bi Kina trebala dopustiti "trenutne i nezavisne istrage međunarodnih promatrača" zbog optužbi za silovanje - "uz ostale zločine počinjene u Xinjiangu". 

Peking je odbacio optužbe o zlostavljanju u Xinjiangu i dodao da je svrha postavljenih kompleksa suzbijanje "islamističkog ekstremizma i separatizma".

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin rekao je da su napisi BBC-a "bez činjenične osnove" i dodao da su oni koji su iznijeli optužbe više puta bili "akteri širenja lažnih informacija".

Ujgurski aktivisti su još ranije objavili da posjeduju dokaze o postojanju gotovo 500 logora i zatvora koji su dosad uglavnom bili nepoznati i u kojima Kina drži puno veći broj pripadnika muslimanske manjine nego što ocjenjuju aktivisti za ljudska prava.

Sjedinjene Države i neke organizacije za ljudska prava ocjenjuju u načelu da Kina više od milion muslimana, većinom pripadnike ujgurske etničke zajednice koji govore turski, drži u logorima za političko preodgajanje u autonomnoj pokrajini Xinjiangu, na sjeverozapadu zemlje.