U poslu koji se prije nekoliko mjeseci činio nemogućim, Hamad bin Khalifa Al Nahyan kupuje 50% dionica kluba koji je najviše identificiran s izraelskom nacionalističkom desnicom. Većina navijača podržava inicijativu vlasnika kluba Hogega o prodaji Arapima, osim ekstremističke desnuičarske navijačke grupe “La Familia”.

Normalizacija odnosa između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), najavljena u avgustu, svoje prve plodove dobila je u sportu, gdje je ispisan scenarij koji se prije nekoliko mjeseci činio čistom naučnom fantastikom: kupovina 50% dionica Beitara Jeruzalem od strane arapskog šeika. Hamad bin Khalifa Al Nahyan preuzima kontrolu nad pola kluba, koji se smatra simbolom jevrejskog nacionalističkog pokreta i zastavom širokih sektora izraelske desnice.

Nakon sedmica kontakata i višednevnih sastanaka u Dubaiju, vlasnik Beitara, Moshe Hogeg i član UAE monarhije postigli su neočekivani sporazum kojim šeik pristaje uložiti oko 80 milionma eura u sljedećih deset godina.

“Jako sam uzbuđen što sam dio tako prestižnog kluba iz glavnog grada Izraela i jednog od najsvetijih gradova na svijetu”, rekao je šeik hvaleći upravu koja klub vodi od 2018. godine.

“Ovo je historijski i uzbudljiv dan za Beitar Jeruzalem”, reagirao je Hogeg nakon što je objavljeno da je potpisan sporazuma. Poslovni čovjek Naum Koen (NY Koen Group) bio je posrednik između stranaka. “To je historijskii trenutak i čudo Hanuke”, rekao je.

Hogeg je dogovorio posao potpuno ignorirajući proteste ultra navijačke skupine “La Familia”. Prošli petak, nekoliko desetaka mladih i tinejdžera koji su pripadali ovoj izraelskoj ekstremističkoj skupini, prekinuli su trening Beitara kako bi jasno izrazili svoje snažno protivljenje arapskom investitoru koji kontrolira pola kluba. Njihove su izjave uključivale rasističke uvrede na račun bin Khalife, Hogega i njihovog  vlastitog igrača, veznjaka Ali Mohameda.

Kako god, najradikalniji na tribinama sada će imati arapskog vlasnika. Filozofija ultrasa “La Familia”, koji s eprotive igranjuu arapskih igrača u tom timu, u suprotnosti je s Hogegovom poslovnom filozofijom koji je, otkako je klub kupio od poduzetnika Elija Tabiba, vodio kampanju protiv rasizma tražećči da se ona makne dalje od  travnjaka jeruzalemskog stadiona Teddy.

“Niko, čak ni 70 onih koji su danas došli na trening, neće nas pomaknuti s našeg puta koji podržava velika većina navijača Beitara. Ponosni smo na korake koje poduzimamo (ka potpisivanju sporazuma) i nastavićemo raditii da klub staviomo na mjesto koje zaslužuje”, bila je rakcija iz kluba nakon upada navijača na trening. “Od prvog do zadnjeg dana borit ću se protiv rasizma. Nigdje mu nije mjesto, a najmanje u Svetom gradu”, dodao je.

Sporazum do kupovini kluba veliki je ekonomski poticaj Beitaru u nastojanju da ponovo bude jedan od favorita u borbi za naslov prvaka Izraela  zajedno s Maccabijem iz Tel Aviva, Maccabijem iz Haife i Hapoelom Beer Shevom. “Novac koji uđe u klupsku kasu koristit će se prije svega za ulaganje u infrastrukturu, talente i potpisivanje igrača s potencijalom”, kažu u lubu u kojme se nadaju da će dolazak bin Khalife također otvoriti vrata novim sponzorima.

Hogegova inicijativa o prodaji 50% kluba ima jasan socijalni i obrazovni aspekt protiv rasizma, ali motivirana je ekonomskom nužnošću. Bez obilne financijske potpore, možda neće imati izbora nego prodati klub za dvije do tri godine.

Bivši gradonačelnik Jeruzalema i izraelski premijer Ehud Olmert također je iskazao zadovoljstvo kao dugogodišnji navijač tima. “Činjenica da se arapski investitor, član ugledne porodice, slaže biti 50-postotni partner u Beitaru nešto je što nadilazi fudbal i sretan sam što je klub dio njega. Hogeg je hrabar i odgovoran mladić koji zaslužuje priznanje za ono što čini i izvan nogometa. ”

Kao rezultat najave normalizacije odnosa između Izraela i UAE (države sastavljene od sedam emirata) i ograničenja putovanja na druga uobičajena odredišta zbog koronavirusa, hiljade Izraelaca u posljednje vrijeme odlaze turistički u Dubai i Abu Dhabi. Istodobno, bilateralna saradnja (ekonomska, finansijska, tehnološka, ​​obavještajna itd.) posljednjih je godina postala službena i javna brpjnim sporazumima i konferencijama.

U kontekstu novih prilika, mnogi izraelski sportski klubovi izrazili su želju za saradnjom s investitorima iz zemlje novog arapskog partnera. Ono što niko nije mogao zamisliti jeste da je upravo Beitar bio prvi koji je to napravio.