Nadzorni odbor Meta Platformsa objavio je u četvrtak da će preispitati moderiranje arapske riječi “šehid”, budući da sadržaje s tom riječju uklanja na svojim platformama češće nego objave s bilo kojom drugom riječju ili frazom.

Meta je zatražio savjet od odbora treba li nastaviti s uklanjanjem postova koji koriste riječ “šehid” označavajući je kao opasnu, ili da koristi drugačiji pristup.

“Ovo je složeno pitanje, koje utječe na način na koji se milioni ljudi izražavaju na internetu”, rekao je Thomas Hughes, direktor administracije nadzornog odbora.

Prekomjerno cenzuriranje sadržaja s riječju “šehid”, posebno u zemljama arapskog govornog područja, može neželjeno utjecati na načine izvještavanja u tim regijama, primijetio je odbor i pozvao na javne komentare kako bi pomogli u razmatranju ovog problema.

Nadzorni odbor osnovan je krajem 2020. godine kako bi pregledao odluke Facebooka i Instagrama o uklanjanju ili zadržavanju određenog sadržaja i donio odluke o tome hoće li podržati ili poništiti cenzorske radnje ovih društvenih mreža.