Sjedinjene Države su na "neodrživom" putu u pogledu svog nacionalnog duga i vrijeme je da se pozabave tim pitanjem, rekao je šef Federalnih rezervi Jerome Powell u intervjuu.

Američki državni dug trenutno iznosi više od 34 biliona dolara, prema podacima američkog Trezora.

"Dugoročno gledano, SAD su na neodrživom fiskalnom putu. Američka savezna vlada je na neodrživom fiskalnom putu. A to samo znači da dug raste brže od ekonomije", rekao je Pauel za informativni program CBS-a "60 minuta" emitovanog u nedelju.

"Vjerovatno je vrijeme ili je već prošlo vrijeme da se vratimo na razgovor odraslih među izabranim zvaničnicima o vraćanju savezne vlade na održivi fiskalni put", rekao je on u intervjuu.

"Mislim da je prilično široko shvaćeno da je vrijeme da se vratimo stavljanju prioriteta na fiskalnu održivost. I bolje je prije nego kasnije."

Prošle sedmice, Fed je izglasao da se kamatne stope ostave nepromijenjene za četvrti sastanak zaredom, i iako je tada rekao da se "rizici za postizanje ciljeva zapošljavanja i inflacije pomiču u boljoj ravnoteži", također je nagovijestio da smanjenje stopa nije neizbježno.

U intervjuu za CBS, Powell je ponovio taj stav, rekavši da je malo vjerovatno da će do smanjenja stope doći na sljedećem sastanku Federalnog odbora za otvoreno tržište (FOMC) u martu.

"Mislim da nije vjerovatno da će ovaj komitet dostići taj nivo povjerenja na vrijeme za martovski sastanak, koji je za sedam sedmica", rekao je Pauel.

Upitan o tome koji su uslovi potrebni za eventualni rez, Pauel je odgovorio: "Ne mora biti bolje od onoga što smo vidjeli, pa čak ni jednako dobro. Samo treba da bude dobro. Najbolje što možemo učiniti je da odmjerimo rizik od preranog preseljenja u odnosu na rizik od prekasnog preseljenja i donesemo tu procjenu u realnom vremenu. Tako da to vrijeme dolazi, rekao bih, na osnovu onoga što očekujemo."

Referentna kamatna stopa Fed-a trenutno je stabilna na vrhuncu u 23 godine, između 5,25 i 5,50 posto.

Powell je rekao da vjeruje da će inflacija nastaviti da se smanjuje u prvoj polovini 2024. godine, a da će Fed ponovo procijeniti ciljnu kamatnu stopu u martu.

"Ništa se u međuvremenu nije dogodilo što bi me navelo na pomisao da će ljudi dramatično promijeniti svoje prognoze", rekao je za CBS.