Od 1.097 studenata postdiplomskog studija Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, koji su uvedeni u Matičnu knjigu magistranata, više od polovinje njih, tačnije njih 510 nije podiglo diplomu magistra medicinskih nauka.

Ovaj se podatak navodi u odgovoru na upit prof. dr. Sebije Izetbegović, generalne direktorice Kliničkog centra u Sarajevu, kojoj je protekle sedmice Senat Univerziteta u Sarajevu oduzeo akademsko zvanje magistra medicinskih nauka. Odgovor, odnosno Rješenje kojim se odobrava pristup informacijama, potpisuje dekanesa prof. dr. Amina Valjevac.

˝Od 1.097 magistara, njih 510 nije podiglo diplomu jer je fakultet nije odštampao, niti ih je pozvao da je preuzmu. Umjesto toga, fakultet je izdao uvjerenje o položenom magistarskom ispitu koje je magistrima bilo dovoljno i važilo je kao diploma˝, navela je prof. dr. Izetbegović.

Ona je na društvenoj mreži Facebook priložila fotokopiju svog uvjerenja od 5. juna 1996. godine, u kojem se navodi da je ˝Izetbegović Sebija, doktor medicine položila sve ispite i ispunila sve ostale obaveze na postdiplomskom studiju iz Osnovi medicinskih istraživanja – Eksperimentalna medicina Medicinskog fakulteta u Sarajevu˝. Uvjerenje je izdato u svrhu prijave na konkurs, a potpisao ga je tadašnji dekan prof. dr. Nedžad Mulabegović.