On je danas u Istočnom Sarajevu kazao da SDS smatra da je politika SNSD-a i Milorada Dodika najveća opasnost po mir i stabilnost i opasnost za Republiku Srpsku i njenu dejtonsku poziciju.

Šarović je istakao da se SDS u svom programu zalaže za izvorni Dejtonski sporazum i da se sve nadležnosti, koje su na bilo koji način prenesene na nivo BiH, trebaju u odgovarajućoj proceduri vratiti pod okrilje Republike Srpske.

"Ali sa druge strane mi mislimo da se to treba desiti na način na koji su te nadležnosti i prenesene, a znamo da je najveći dio tih nadležnosti preneseno glasanjem i u Narodnoj skupštini RS i Parlamentu BiH, prije svega glasovima SNSD-a i vladajuće garniture" podsjetio je Šarović.

On je ponovio da SDS jeste za izvorni Dejton, ali je napomenuo da sve inicijative moraju biti sprovedene na miran način, bez bilo kakvih pokušaja destabilizacije i dovođenja u pitanje mira i stabilnosti društva.

"To će biti naš jasan stav prema svima onima koji sa ovakvom inicijativom budu išli na sjednicu NSRS-a ili ovako velika pitanja budu pokušavali riješiti na neki drugi način" kazao je Šarović.

Govoreći o vanrednim izborima za gradonačelnika Prijedora, Šarović kaže da je stav Glavnog odbora SDS-a da opozicione stranke trebaju imati zajedničkog kandidata.

"U tom smislu kao vodeća opoziciona stranka daćemo svoj doprinos i inicirat ćemo narednih dana sastanak sa predsjednicima opozicionih stanaka kako bi pokrenuli prve aktivnosti koje se odnose na pripremu za izbore u Prijedoru" naveo je Šarović.

Predložit ćemo, dodaje on, da se postigne dogovor o samom nastupu, o politikama i programu koji se odnose na potrebe Prijedora u budućnosti.

"Smatram da je u ovom trenutku opozicija jača od pozicije koja je u krizi i da ćemo to pokazati na vanrednim izborima u Prijedoru" poručio je Šarović.

Govoreći o protestima koji su održani u Banjoj Luci i zahtjevima koji su tada izneseni, predsjednik SDS-a kaže da je potpuno jasno da vlast nije učinila nijedan kredibilan potez u susret opravdanim zahtjevima građana.

"U tom smislu opozicija će dati jasan odgovor. Nećemo odustati od svojih zahtjeva. Naprotiv mislimo da će ih biti još, ne samo kada su u pitanju medijske slobode, nego i kada su u pitanju zahtjevi koji se odnose na procesuiranje odgovornih za velike korupcionaške afere i očigledne blokade koje republička vlast pravi prema lokalnim zajednicama u kojima su ljudi iz opozicionih stranaka na vlasti" rekao je Šarović, saopćeno je iz SDS-a.

(Faktor.ba)