Rifat Škrijelj, rektor najstarije obrazovne ustanove u Bosni i Hercegovini, ostat će upamćen kao politički privjesak Elmedina Konakovića, njegov lični advokat i zaštitnik, navode iz Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije Sarajevo.

˝On je nakon izvještaja Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, kojim su utvrđene brojne nepravilnosti u vezi s načinom studiranja svog šefa, odbio provesti istragu i poništiti njegovu nezakonitu diplomu. Ali to ga ne sprječava da mjesecima poslije istrajava u poigravanju narušenim imidžom Univerziteta u Sarajevu, provodeći politički motivirane kampanje čija funkcija je dimna zavjesa. Jer, kada bude srušen Konakovićev režim koji je uspostavio čvrstu spregu kantonalne vlasti i dijela akademske zajednice, koju javno sramoti Škrijelj, postat će jasno da je Konaković svoju višegodišnju hajku o diplomama zvaničnika SDA, koristio da prikrije najveću laž svoje nazovi "političke karijere", predstavljajući se za ono što nikada nije mogao da ima: stručnost i kompetentnost˝, piše u saopćenju.

Također, KO SDA Sarajevo dodaje i to da je Bosna i Hercegovina od nezavisnosti pa do danas imala deset ministara vanjskih poslova, među kojima je bio i ministar koji je nakon završetka mandata procesuiran u Haškom tribunalu i osuđen za ratni zločin. Ali valja znati, dodaju, da na tu važnu državničku poziciju nikada nije stupio neko čija biografija je prazna poput Konakovićeve.

˝Ukoliko isposluje svoje državničko uhljebljenje, on će biti prvi ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine koji je studirao unazad. To je stručnost i kompetentnost kakvu ovoj zemlji i njenim ljudima žele Konaković i njegovi mentori˝, saopćili su iz KO SDA Sarajevo.