Tvrdnjom da je teško postići dogovor o izmjenama nadležnosti domova naroda, što je retorički alibi za praktično odustajanje od toga, Palmer je nagovijestio jednostran i neizbalansiran pristup kojim se izlazi u susret samo jednoj strani u BiH - Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ), smatra SDA.

"U želji da se postigne bilo kakav rezultat, pa i onaj koji je u suprotnosti s Dejtonskim mirovnim sporazumom, krenulo se linijom manjeg otpora. Pritisak se vrši samo prema probosanskim političkim strankama, a nekritički se podržava stav HDZ-a kojim se izlazi izvan okvira implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava i u mnogo čemu im je suprotno. Uz to, Palmerovim pristupom se neće riješiti ni dva glavna problema koja su izazvala višegodišnji zastoj i krizu u BiH - blokada rada državnih institucija koju SNSD provodi zloupotrebom Doma naroda na državnom nivou i blokada imenovanja i popune Vlade FBiH i Ustavnog suda FBiH, koju HDZ provodi zloupotrebom doma naroda na federalnom nivou", citat je iz saopćenja.

SDA će stoga pozvati sve probosanske stranke koje imaju zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BiH da zauzmu čvrst zajednički stav o izbornim reformama i izmjenama Ustava BiH. To je stav koji su stranke pojedinačno i ranije javno saopćile, a insistira na izbalansiranom rješenju koje uključuje smanjenje nadležnosti domova naroda isključivo na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Radi se o sudbonosno važnim odlukama u kojima imaju obavezu koordinirati i zajednički nastupiti svi oni koji su protiv daljih etničkih podjela i koji se zalažu za društvo pune i istinske ravnopravnosti svih naroda i građana u Bosni i Hercegovini. Takav nastup mora biti iznad svih partikularnih stranačkih interesa i rivalstva, ističe SDA.