Delegati 8. Kongresa Stranke demokratske akcije najoštrije osuđuju svaki vid nasilja i zločina prema civilnom stanovništvu u posljednjim sukobima u Palestini i Izraelu, bez obzira s koje strane dolazili, podsjećajući na kur’ansku poruku da “onaj ko ubije jednog nevinog čovjeka kao da je pobio cijeli ljudski rod”.

Od Ujedinjenih nacija i drugih relevantnih međunarodnih faktora tražimo hitnu reakciju kako bi se zaustavili sukobi i ubijanje nedužnih ljudi, te pristupilo rješavanju palestinskog pitanja kroz dijalog.

Palestinski narod je izložen višedecenijskom teroru, ubistvima, etničkom čišćenju, otimanju zemlje i uskraćivanju elementarnih prava.

Nasilje izraelske vojske nad civilima u Gazi, neselektivni raketni napadi, najava kopnene invazije i zahtjevi za preseljenje više od milion Palestinaca unutar same Gaze, moraju biti spriječeni, jer prijete da prerastu u genocid.

Bez zaustavljanja sukoba, sprječavanja progona palestinskog naroda i omogućavanja njihovog prava na državu, spirala zla i zločina će se iznova pokretati, sa sve težim posljedicama.

Pozivamo sve bitne međunarodne faktore da s ciljem uspostavljanja trajnog mira osiguraju primjenu rezolucija Ujedinjenih nacija i sporazuma iz Osla, kojima se predviđa rješenje o dvije države, Palestini i Izraelu, sa istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom Palestine.