Usvajanje Zakona o nepokretnoj imovini nastavak je bezizglednog pokušaja Narodne skupštine entieta Republika Srpska (RS) da ugrozi ustavnopravni poredak i suverenitet Bosne i Hercegovine, saopšteno je u srijedu naveče iz Stranke demokratske akcije (SDA).

"Pitanje državne imovine ne mogu regulisati entiteti već isključivo Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine. Tu činjenicu, koju potvrđuje niz presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, neće promijeniti uporni pokušaji vlasti entiteta RS da prisvoje državnu imovinu", navode iz SDA-a.

Dodaju da je Ustavni sud BiH u septembru ove godine, nakon apelacije koju je pripremio pravni tim SDA, stavio van snage zakon sličnog sadržaja.

"I na ovaj pokušaj Narodne skupštine RS-a, kao i na svaki prethodni, odgovor će ponovo dati pravni tim SDA pripremom apelacije koju će uputiti ovlašteni predlagači. Pozivamo visokog predstavnika da iskoristi svoje ovlasti i stavi van snage neustavni zakon, te da konačno sankcioniše odgovorne za kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma", navode iz SDA.

Ističu da "novi pokušaj razvlašćivanja države Bosne i Hercegovine potvrđuje neozbiljnost i pogubnost politika dijela probosanskih snaga koje su, u zamjenu za ulazak u vlast, pristale na ustupke Miloradu Dodiku pozivajući se na navodnu promjenu njegovog političkog kursa".

Zakon o nepokretnoj imovini usvojen je večeras u Narodnoj skupštini RS-a, a za njega je glasalo 45 poslanika, protiv je bilo četvero, dok je suzdržanih bilo 15.