Pazi šta želiš, možda ti se i ostvari. Stara je to izreka koja se često ispostavi tačnom. „SDA mora da ode, makar bilo gore“, poželio je prošle godine ocvali Trojkin milomirmarić ovdašnje medijske scene tokom gostovanja u jednom drugom ovdašnjem happy studiju.

I to što je poželio, to se i ostvarilo. SDA je pobijedila na izborima ali je bila prisiljena da ode.

I ubrzo je postalo gore.

Toliko gore da nam svima mogu ovih dana vidjeti suzu u oku. I to realno, opipljivo gore. To pokazuju činjenice. Za razliku od ružičaste, paralelne stvarnosti koju promovira vlast i njeni botovi na društvenim mrežama.

Šta kažu fakti i to samo oni iz ljetnjih mjeseci ove godine?

Onkološki pacijenti i dalje su na listama čekanja, lijekova za njihove maligne bolesti nema. Svakog dana čekajući na lijek umre neko od 1.590 pacijenata koji se nalaze na listama čekanja za terapiju i zdravstvene usluge.

Tokom augusta u BiH zabilježen pad prometa industrije prema stranom tržištu za 17,4 posto, objavila je Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine.

Prema podacima koje je 15. septembra 2023. godine objavio Federalni zavod za statistiku, prosječna isplaćena neto-plaća za jul 2023. godine u Federaciji Bosne i Hercegovine iznosila je 1.257 maraka. To je za 0,4 posto niže u odnosu na prethodni mjesec. Prosječna plaća u junu 2023. godine bila je nominalno niža za 1,2 posto u odnosu na maj.

Uvidom u podatke Federalnog zavoda za statistiku može se utvrditi da je posljednji put ovakav slučaj – da prosječne plaće imaju nominalni pad dva mjeseca u nizu – zabilježen u periodu ekonomskog oporavka od posljedica izazvanih pandemijom, odnosno u aprilu i maju 2021. godine.

Dakle, pune dvije godine – tačno 24 mjeseca – neto plaće u Federaciji BiH imale su kontinuirani rast s padovima koji nisu bili duži od jednog mjeseca. Iako su se u tom periodu još osjetile ekonomske posljedice pandemije, iako je došlo do ruske invazije na Ukrajinu, u 24 mjeseca ukupno 18 mjeseci imali smo nominalni rast plaća, a šest mjeseci nominalni pad, ali taj pad nikada nije imao dvomjesečni niz.

Svakog dana stigne vijest o tome kako se u zemlji zatvara neki od proizvodnih pogona. Posljednja takva vijest stiže iz Čitluka. Kako je javio portal Hercegovina.info, zatvara se proizvodnja u tvornici Ledo. Nakon 20 godina rada 50 radnika ostat će bez posla. Uprava im je saopćila kako će raditi do kraja novembra.

Očekuje se da će Elektroprivreda Bosne i Hercegovine  do kraja ove godine poslovati s velikim gubitkom, poručeno je nakon što je ovo preduzeće jučer posjetio ministar energije, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine Vedran Lakić (SDP).

Kako su saopćili iz Vlade FBiH, očekivanja su da će ovo preduzeće na kraju godine poslovati s velikim gubitkom a u saopćenju entitetske vlade nije precizirano koliki bi taj gubitak mogao biti i koji su razlozi za očekivanje velikog gubitka.

Kompanija Alma Ras saopćila je kako je zaključno sa 31. augustom 2023. godine ugasila pogon u Bosanskom Petrovcu čime su 52 uposlenika ostala bez posla. Kako su naveli u izjavi za Klix.ba, potražnja za narudžbama inostranih kupaca smanjene su za 18 posto, uslijed pada prodaje zbog povećanja cijena i primjetnog pesimizma kod potrošača Evropske unije. Takav slijed događaja doveo je i do rezanja troškova u samoj kompaniji, a dio tog procesa je i zatvaranje pogona.

Udruženje oboljelih od cerebralne paralize i distrofije Goražde u narednih mjesec dana moglo bi zatvoriti radionicu "Životna pomoć" u Vitkovićima jer nisu u mogućnosti obezbjediti sredstava za rad i funkcionisanje radionice koja zapošljava sedam radnika i jedna od najboljih primjera radnog angažmana osoba sa invaliditetom.

Radnici preduzeća "Zrak" još nisu dobili plate za juni i dio jula, iako je Vlada FBiH sredstva za isplatu odobrila još 24. augusta. Iz Sindikata tvrde da na posao uprava poziva samo penzionere.

Oko 160 radnika firme Metalleghe Silicon u Jajcu ostalo je bez posla, Zatvara se pogon Prevent Leathera u Visokom. Također je zatvoren pogon Prevent Bužim.

Švedska kompanija "Kavat" koja posluje na području Novog Travnika prije nekoliko dana odlučila je otpustiti 90 radnika, a razlog su nepovoljna kretanja na tržištu.

Pogonima Preventa, Alme Ras i drugih proizvođača tekstila u nekoliko gradova i općina u BiH pridružila se i Globus-konfekcija iz Kiseljaka, koja je također ugasila proizvodnju, za Večernji list je potvrdila direktorica Michaela Puljić.