Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je u utorak da zapadne zemlje neće slati kopnene trupe u Ukrajinu, odbacivši nedavni prijedlog francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, prenosi Anadolu.

"Ono što je bilo dogovoreno od početka važi i za budućnost, a to je da na ukrajinskom tlu neće biti kopnenih trupa, vojnika koje će tamo slati evropske države ili države NATO-a", rekao je Scholz tokom posjete Freiburgu.

Dodao je da ni vojnici koji su "aktivni u našim zemljama neće aktivno učestvovati u ratu".

Scholz je potvrdio dugogodišnji stav da se zapadni saveznici trebaju suzdržati od bilo kakvih koraka koji bi mogli dovesti do direktnog sukoba između NATO-a i Rusije.

Scholzovi komentari uslijedili su dan nakon što je Macron predložio slanje zapadnih kopnenih trupa u Ukrajinu da podrže Ukrajince u odbrani od Rusije.

"Danas ne postoji konsenzus da kopnene trupe trebaju biti raspoređene... ali ništa ne treba isključiti", rekao je Macron u Parizu, nakon što je ugostio zapadne lidere na konferenciji o vojnoj podršci Ukrajini.

Macron je dodao da će učiniti sve što je potrebno kako bi "osigurali da Rusija ne može pobijediti u ovom ratu“.

Njemačka je trenutno drugi najveći dobavljač oružja Ukrajini nakon SAD-a. Od početka rusko-ukrajinskog rata u februaru 2022., Njemačka je poslala oružje u vrijednosti od 17,13 milijardi eura, uključujući haubice, tenkove, oklopne transportere i sisteme protivvazdušne odbrane.

Međutim, kancelar Scholz je odbio zahtjev Ukrajine za isporuku moćnih raketa dugog dometa Taurus, zbog zabrinutosti da se one mogu koristiti za napad na ciljeve u Rusiji, potencijalno uvlačeći Njemačku u rat.