Kako vrijeme odmiče, sve je izglednije da će demokršćani Angele Merkel otići s vlasti zajedno sa sa svojom odlazećom kancelarkom, otvarajući na taj način put prvoj vladi predvođenoj lijevim centrom u posljednjih šesnaest godina, predviđanja su analiza kreiranih od strane analitičkih medija poput Poltico.eu.

S manje od sedmicu dana do općih izbora iduće, konzervativni blok Merkel koji dominira od početka 2000-ih, takozvana Unija, ostaje znatno iza prvoplasiranih socijaldemokrata (SPD), trend koji je svih prethodnih sedmica ostao nepromijenjen. S obzirom na to da su mnogi Nijemci već glasali putem poštanskih listića, promjena u zadnji čas nije izgledna.

Tokom posljednje rasprave kampanje u nedjelju navečer, Armin Laschet, kandidat konzervativne Unije da naslijedi Merkel, izveo je još jednu lošu predstavu, ne uspjevši da “zada udarce” vodećem kandidatu Olafu Scholza iz SPD-a. Iako je Laschet bio rani favorit u kampanji, posrnuo je tokom razornih poplava koje su zahvatile zapadnu Njemačku tokom ljeta i prema istraživačkim procjenama još uvijek se nije oporavio, što je uzrokovalo njegovom pozicioniranju na trenutno drugo mjesto u utrci za mjesto kancelara.

U međuvremenu, Scholz, tihi savezni ministar finansija i bivši gradonačelnik Hamburga, uspio je uvjeriti birače da je najbliži tome da može nastaviti i u većoj mjeri poboljšati vanjskopolitički put Njemačke. Brza anketa na kraju posljednje 90-minutne debate pokazala je da je Scholz bio ubjedljivi pobjednik sa 42 posto ispitanika koji su ga proglasili pobjednikom, znatno ispred Lascheta s 27 posto i lidera Zelenih Annalene Baerbock s 25 posto.

Ovakav ishod na kraju je pozicionirao Scholza za pobjednika sve tri debate, održane u prethodnim sedmicama. Ankete, ali i dosadašnji medijski nastupi izgleda da pokazuju da nakon što su zajedno upravljali Njemačkom 12 od posljednjih 16 godina, CDU i SPD, dugo dominantne političke snage u zemlji, jasno su dale do znanja da je došlo vrijeme za okončanje njihove koalicije, pa je repriza, čak i sa  trećim koalicionim partnerom, malo vjerojatna.

Posljednja nedjeljna debata, koju je priredio komercijalni emiter ProSiebenSat.1 ponovo je u fokus kandidata pozcionirao unutarnja pitanja Njemačke, poput minimalne plate, ekonomske situacije i sličnih tema, bez rasprave o budućoj vanjskoj politici Njemačke