"Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) podržao je danas, na otvaranju 21. Beogradskog ekonomskog foruma, inicijativu "Otvoreni Balkan" saopštava Tanjug a slavobitno prenosi Radončićev Dnevni Avaz.

Kako se može pročitati, Schmidt je navodno poručio "da nije bitno da li je to inicijativa koju su napravili Srbi odnosno predsjednik Srbije Aleksandra Vučića već koje ekonomske koristi može da donese" te izrazio "veliko zadovoljstvo što može podržati tu inicijativu baš na Beogradskom ekonomskom forumu".

"Već imamo tri zemlje učesnice koje podržavaju inicijativu ‘Otvoreni Balkan’ - Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Albaniju. Svi zajedno treba da radimo na tome" navodno naveo je šef OHR-a i naglasio da je "Otvoreni Balkan" odlično je ime za Vučićevu inicijativu, jer je to "otvoren projekat za druge i dobra priprema za smanjenje prepreka, birokratije i priprema za članstvo u EU".

Schmidt je navodno nahvalio i Aleksandra Vučića tvrdeći "da predsjednik Srbije Vučić ima puno mapa koje predstavlja za razvoj infrastrukture" te izjavio da podržava "Vučićevu ideju za infrastrukturnu podršku boljoj povezanosti regiona". Interesantno.

Kako tumačiti ovakve čudnovate izjave Christiana Schmidta? Da li je u pitanju još jedan dokaz u prilog tvrdnji da neke političke struje u Njemačkoj, a kojima Schmidt pripada, otvoreno protežiraju Aleksandra Vučića a Beograd vide kao budući glavni grad "regiona"? Ili pak Christian Schmidt demonstrira suštinsko nepoznavanje procesa o kojima priča a što je već ranije primjetio Željko Komšić kada je, nakon sastanka sa Schmidtom, izjavio: "Ono što me začudilo jeste to da sam se u trenutku našao u situaciji da (Schmidtu) objašnjavam razliku između Berlinskog procesa i Mini Šengena, tj. Otvorenog Balkana. Imao sam utisak da moram objašnjavati da su sve zemlje regije pristupile Berlinskom procesu i da se tu stvari rješavaju i da sve što se dešava s Otvorenim Balkanom jeste samo dupliranje posla, ali u smanjenom obimu, jer ne učestvuje svih šest zemalja, već samo tri."

Šta je u pozadini ove Schmidtove izjave vjerovatno ćemo uskoro saznati, ali već sada je jasno da su pristalice, lobisti i promotori "Otvorenog Balkana", kako u Beogradu tako i u Sarajevu, dobili vjetar u leđa uvjereni da je ideja obnove "Srpskog sveta" dobila saveznika i zagovornika u liku Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.