Christian Schmidt, visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, iskoristio je bonske ovlasti koje su ovaj put usmjerene prema izmjenama Zakona o Memorijalnom centru u Srebrenici. On je svoju odluku saopćio danas u okviru svečanosti obilježavanja 20. godišnjice postojanja ove institucije.

Kako je najavio, promjene će se odnositi na omogućavanje Memorijalnom centru da se nastavi razvijati i širiti svoje aktivnosti kako bi se spriječilo negiranje genocida i doprinijelo pomirenju.

Isto tako, najavio je da će doći do proširenja Centra institutom koji će u svom fokusu imati obrazovanje, ali je istakao da će doći i do formiranje međunarodnog tima, koji će sačinjavati i domaći i strani stručnjaci, koji će se baviti genocidom i ratnim zločinima.

Osim toga, Christian Schmidt najavio je i formiranje registra ratnih zločinaca, a između ostalog najavio je i zabranu izbora i imenovanja na javne funkcije svih osoba koje su osuđene za Genocid, za zločin protiv čovječnosti i ratni zločin, kao i zabranu dodjeljivanja bilo kakvih nagrada takvim osobama.

“Ovaj napor zahtjeva dobro osmišljene mjere. Želim zahvaliti svim preživjelima, žrtvama i organizacijama. Mislim prvenstveno na gospođu Muniru i njen tim, gospodina Suljagića i njegov tim i sve međunarodne faktore koji su doprinjeli da se i dalje radi na razvoju MC”, izjavio je Schmidt.

Schmidt se obratio neposredno prije početka programa obilježavanja 20. godišnjice otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari. Tom prilikom podsjetio je da je Ured visokog prethodnika (OHR), odnosno njegovi prethodnici Wolfgang Petritsch, Paddy Ashdown i Christian Schwarz-Schilling, imao veliku ulogu u osnivanju Memorijalnog centra za žrtve Genocida iz jula 1995. godine u Srebrenici.

“Ako govorimo o preprekama na putu ka krajnjem miru i izgradnji povjerenja u Bosni i Hercegovini teško da postoji veći izazov od nepoštivanja žrtava, preživjelih i svih onih koji su stradali tokom rata”, poručio je Schmidt.

Visoki predstavnik je naglasio da se stoga moraju suočiti s poricanjem i revizionizmom te se zahvalio svim preživjelima i svim organizacijama žrtava koji su predvodili inicijative da se Genocid u Srebrenici ne zaboravi.

“Donio sam danas odluku i imam u otvorenoj ladici još određenih odluka kojima želim da se pozabavim pitanjima koja se tiču žrtava, Memorijalnog centra i dalje borbe za njihov status. Razmišljao sam koji bi to mogao biti bolji dan da objavim ovakvu odluku, nego danas na ovakvom mjestu kao što su Potočari. Tim odlukama će se uraditi sljedeće: prvo će se omogućiti Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari da dalje razvija i širi svoje aktivnosti, posebno one koje su važne za sjećanje na genocid, kako bi se spriječilo njegovo poricanje, revizionizam, kako bi se osigurala prevencija ponavljanja kršenja ljudskih prava i doprinijelo daljem pomirenju. Dakle, doći će do proširivanja centra Institutom za istraživanje i obrazovanje, odnosno edukaciju. Imaćemo domaći i međunarodni tim koji će se sastojati od iskusnih eksperata i stručnjaka za genocid, koji će se baviti pitanjima genocida”, kazao je Schmidt.

Dodao je da je njegova vizija, zajedno za rukovodstvom centra, da samo da vrši komemoraciju, koja je veoma važna, nego i da pristupe obrazovanju mlade generacije u Evropi kako bi naučili šta se u Srebrenici dogodilo.